AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Bodemadviesbureau Loonstra & van der Weide - Praktisch advies voor optimale bodemfunctie

              Wij analyseren de bodemtextuur, waarna deze zodanig in conditie gebracht kan worden dat je ‘m een functie geeft. Onze aanpak resulteert in direct toepasbare adviezen met realistische uitvoerbaarheid.

              De bodem: de stille fundering voor landbouw, infrastructuur, natuur en recreatie. Bodemadviesbureau Loonstra & van der Weide erkent het belang van een gezonde bodem, zodat deze optimaal functioneert voor het beoogde doel. Bijvoorbeeld als basis van groenstoffen, van voedsel en alles wat we bouwen. “Wij richten ons op het meten, beoordelen en adviseren voor duurzaam bodembeheer en -gebruik.”

              In 2019 richtten Eddie Loonstra en Patrick van der Weide Loonstra & van der Weide hun bodemadviesbureau op, gedreven door een gezamenlijke passie voor bodems. Een passie voor bodems, dát is geen alledaagse koek, maar ze omschrijven het als: ”De grond is eigenlijk raar spul. Er zit van alles in, het doet van alles en lijkt ook nog op elkaar. Wij willen weten hoe dit werkt en hoe we het voor de functie die de bodem op een bepaalde locatie of in een bepaalde situatie heeft, kunnen optimaliseren.”


              Tijd ver vooruit

              Maar voordat Patrick en Eddie hun krachten bundelden, gaan we twintig jaar terug. Patrick: “Ik werkte bij Grontmij (nu SWECO). We zijn indertijd een samenwerking aangegaan met Eddie omtrent een mooi product waarmee je grond kunt scannen.” Eddie: “Het was een technisch hoogstandje, waarmee wij toen al mogelijkheden zagen. Alleen we waren onze tijd nog te ver vooruit.” Die tijd kwam alsnog in 2019, toen de twee besloten samen hun bodemadviesbureau op te richten. “Met onze gecombineerde ervaringen in landbouw, sport en golf, natuur en civiele techniek, bieden we expertise die zich uitstrekt over diverse sectoren. Wij meten, beoordelen en geven advies over bodemgebruik en -beheer. Onze aanpak omvat met name praktisch veldwerk en een direct toepasbaar advies voor agrariërs, recreatiebeheerders, natuur- en parkbeheerders, aannemers en lokale overheden. Met onze kennis kunnen wij adviseren bij bodemuitdagingen in de precisielandbouw, natuurontwikkeling, bij civiele projecten of in de cultuurtechnische markt, zoals sportveldbeheer.”


              Gezonde balans, goede conditie

              Sportveldbeheer? “Jazeker. Juist hier is een gezonde balans tussen gras en bodem essentieel, afhankelijk van het gebruik. Wij analyseren de bodemtextuur, waarna deze zodanig in conditie gebracht kan worden dat je ‘m een functie geeft. Het gaat met name om goed gras, weinig onkruid en een goede waterafvoer. Maar bij cultuurtechnisch kun je ook denken aan plekken waar leidingen onder de grond moeten worden aangelegd. Wij geven met onze kennis en knowhow advies over het grondherstel. Daarbij moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de warmte die een leiding afgeeft of andere zaken.”

              Misschien ook interessant?

              9 februari 2016

              Nieuws

              De rode buffel van Manitou | verreiker test

              Een verreiker van Manitou voor de agrarische sector, vanwege de belastingen waaraan verreikers in de landbouw worden blootgesteld, zijn er hier eigenlijk alleen speciaal voor dat doel ontwikkelde machines geschikt. Wij reden de MLT 845 van Manitou.

              28 april 2018

              Nieuws

              Nederland heeft duurste landbouwgrond van Europa

              Er zijn in Europa hele grote verschillen tussen de prijzen van landbouwgrond, dat blijkt uit een publicatie van Eurostat. Gemiddeld genomen heeft Nederland met €62.972 daarbij de hoogste prijs per hectare. Dat is ruim 10x meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk.

              18 maart 2025

              Nieuws

              De geschiedenis van HORSCH

              De geschiedenis van HORSCH begint in de jaren '80 met de ontwikkeling van de Terrano-cultivator, ontworpen door Michael Horsch om boeren betere grondbewerking te bieden. Door nauw samen te werken met lokale boeren legde hij de basis voor een revolutie in de agrarische sector. In de jaren '90 breidde HORSCH het assortiment uit met de efficiënte Pronto-zaaimachine en de Joker-schijveneg, waardoor het merk zich stevig in Europa vestigde. De vroege jaren 2000 brachten baanbrekende innovaties in precisiezaaien en gewasbescherming met de introductie van de Maestro en Leeb-spuitmachines. Meer recent hebben de Avatar en Tiger de flexibiliteit en inzetbaarheid van HORSCH-machines verder vergroot, waardoor het bedrijf uitgroeide tot een internationale speler die inspeelt op de behoeften van de moderne boer.

              Meer nieuws en events

              Duurzaam bodembeheer

              Bodembeheer is ook van groot belang voor landbouw. De gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem zijn direct bepalend voor de groei van gewassen en de kwaliteit van ecosystemen. Inzicht in bodemstructuur, samenstelling en eigenschappen vormen de sleutel tot duurzaam beheer. Ook in parken en groenvoorzieningen is goed bodembeheer essentieel om gezonde vegetatie te behouden. “De grond is over het algemeen rijk genoeg in Nederland en het klimaat werkt ook niet tegen. Agrariërs zetten ons met name in om vanwege de regelgeving het middelengebruik te reduceren. Maar ook om de risico’s binnen de teelt te minimaliseren en dus de oogst te optimaliseren. Wij combineren hierbij scantechnieken en bemonstering, waarna we de uitkomsten gedigitaliseerd visueel in kaart brengen. Deze tonen inzichtelijk de variatie binnen percelen. Vooral binnen de precisielandbouw van waarde omdat agrariërs gerichter hun maatregelen kunnen nemen.”


              Nauwkeurige bodemkaarten

              Patrick en Eddie maken gebruik van zowel traditionele als moderne instrumenten. “Denk aan edelmanboren, passieve gammasensoren, laserhoogtemeters, grondradar en druksensoren om grondwaterstanden te monitoren. Door de integratie van GPS en GIS kunnen we nauwkeurige bodemkaarten maken en advies op maat leveren. Met behulp van onze geavanceerde bodemscanner creëren we digitale bodemkaarten. Deze dienen als basis voor taakkaarten.” In de civiele sector en de infrastructuur beoordeelt het bedrijf bodems voor hergebruik, wegenbouw en bouwprojecten: “Onze praktische aanpak resulteert in direct toepasbare adviezen met realistische uitvoerbaarheid.” De ondernemers zijn ook betrokken bij innovatieve projecten, zoals geautomatiseerde beregening met behulp van algoritmen: “Want samenwerking leidt tot geoptimaliseerde technologieën met praktische toepassingen.”


              Alles zelf in de vingers

              Loonstra en van der Weide is niet het enige bodemadviesbureau in Nederland. “Waarin we ons onderscheiden is, dat wij het hele spectrum zelf doen. Als je advies geeft over bodem en grondbeheer, dan moet je het zelf gezien hebben en in de vingers hebben gehad. Dus wat wij doen is heel praktijkgericht. De ene keer staan we met een kraanmachinist, de volgende keer met een projectleider. Ook zijn we betrokken vanaf het vooronderzoek tot en met de oplevering. Want het houdt met het advies voor ons niet per se op. We kijken graag mee met de opvolging. Doorgaans zijn bodemrenovaties eenmalig, maar het blijft een ‘natuurproduct’ dat onderhoud en voeding nodig heeft. Dus we stellen ook regelmatig meerjarige onderhoudsplannen op om de bodem op een bepaalde locatie in conditie te houden.”


              Nederlandse bodem dynamisch

              Hierbij komt ook hun kennis van planten en gewassen van pas: “Als er niets groeit, dan is er iets aan de hand met de grond. Zo denken wij mee met tulpentelers, met akkerbouwers, met aardappeltelers. En ook bij wateroverlast kun je ons inzetten.” Patrick en Eddie hebben opdrachtgevers in heel Nederland en een enkele keer gaan ze over de grens.” Inmiddels kennen ze nagenoeg elk stukje bodem in ons land: “De bodem in Nederland is heel divers en dynamisch. Doorgaans weten we wat we gaan tegenkomen, maar soms worden we verrast. Dan is de bodem anders door menselijk handelen of iets uit het verleden. Maar dit is voor ons als bodemspecialisten altijd te verklaren!”

              Meer informatie: zie www.loonstraenvanderweide.nl