AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Case IH Puma 260 AFS Connect - Raskat met punch

              Het werd tijd dat Case IH met haar Puma-serie vol op het gas ging. Met meer pk’s en één van de modernste bedieningsconcepten is deze grote roofkat nu een echte concurrent voor de twee sterke opponenten John Deere en Fendt.

              Eindelijk begint ook voor de Case IH Pumaserie de moderne tijd. In de afgelopen jaren was het behoorlijk stil geworden rond de roofkatten uit Oostenrijk. Het leek alsof men de aansluiting met de kopgroep in deze vermogensklasse, John Deere en Fendt, aan het verliezen was. Die twee fabrikanten hebben hun machines in de afgelopen jaren naar de topklasse getild, waarmee ze zeer gewild zijn geworden. Case IH miste dat beetje extra en de trouwe Puma-klanten verlangden ook meer vermogen. Bovendien zat er tussen de Puma 240 en de kleinste Optum 270 een gat qua vermogen; de Optum is overigens ook gegroeid.

              Case IH luidt net als bij de Optum ook de nieuwe Puma AFS-lijn in met een nieuw vlaggenschip. De oude 240 als topmodel gaat daarmee een stapje terug in het programma een een middenklasser met 260 pk nominaal vermogen neemt zijn plek in. De ingrijpende wijzigingen, waarover we het straks nog nader gaan hebben, vind je terug in alle acht modellen van de Puma-serie, van de 185 tot en met de 260.

              Bij de testmachine die ons ter beschikking stond vielen naast de grotere cabine ook de dikke banden op. Eindelijk passen er net als bij de concurrentie banden in de maat 710/70 R42 op de achteras. De wielbasis is net als bij de kleinere broertjes op 2,88 meter gebleven, dus de ingenieurs moesten veel zaken nieuw ontwerpen om alles te laten passen.


              Technische gegevens

              Motor
              FPT NEF 67, zescilinder-in-lijn, cilinderinhoud 6,7 l; nom. vermogen 260 pk @ 2.200 tpm, max. vermogen (met boost) 303 pk @ 1.800 tpm, max. koppel (met boost) 1.250 Nm @ 1.500 tpm; dieseltankinhoud 470 l, AdBlue 54 l

              Transmissie & aftakas
              CVXDrive, traploze vermogengesplitste transmissie; max. 50 km/u @ 1.350 tpm; aftakas achter 540/540E/1.000/1.000E; frontaftakas optioneel

              Hydrauliek & hefinstallatie
              hydrauliekpomp 150 of 170 l/min, max. 5 + 3 regelventielen; achterhef max. 10,5 t, fronthef 6,4 t

              Afmetingen & gewichten
              wielbasis 2,88 m; leeggewicht vanaf 9,5 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 14 t (opt. 15 t)


              Sterk FPT-Blok

              Hoe kan het ook anders bij Case IH c.q. in het CNH-concern: de motorblokken komen van de eigen motorenfabriek. Onder de kap gromt de FPT NEF 67 met 6,7 liter cilinderinhoud, verdeeld over zes cilinders. Dit blok vind je ook in de tractoren met 185 tot 240 pk, en deels ook in de machines van de concurrentie. Zoals gewoonlijk bij Case IH staat het nominaal vermogen op de motorkap. Voor de Puma 260 betekent dat dus 260 pk, overigens bij een toerental van 2.200 tpm. Als de chauffeur zijn stoel verlaat, wordt het stationair toerental automatisch verlaagd van 850 naar 650 toeren.

              Het topvermogen van de NEF 67 is 280 pk bij 1.800 toeren, het maximumkoppel van 1.140 Nm wordt geleverd bij 1.500 toeren, maar dat koppel kan met Power Boost nog worden verhoogd tot 1.250 Nm. Met die Power Boost is er ook meer koppel bij de hogere toerentallen en daarmee ook meer pk’s. Zo gaat de Puma net door de 300pk-grens, met maximaal 302 pk. Die boost-modus kan worden geactiveerd bij aftakaswerkzaamheden of bij transport. In tegenstelling tot de reeds bestaande Puma-modellen is de 260 voorzien van een elektronisch geregelde turbocompressor met variabele geometrie. Voor emissienorm Trap 5 past Case IH een eigen, gepatenteerd HI-eSCR2-systeem toe.

              Alle componenten worden op ruimtebesparende manier samengevoegd en er is geen uitlaatgasrecirculatie nodig. De eindpijp en de componenten buiten aan de rechter cabinestijl zijn smal, zodat het zicht nauwelijks wordt belemmerd. Het onderhoudsinterval van de motor is een gebruiksvriendelijke 750 bedrijfsuren. Met een dieseltank van 470 liter heb je een flinke buffer. De AdBlue-tank kan 54 liter bevatten.


              Traploos trekken

              Net als bij de 240 is ook bij de 260 alleen de traploze transmissie CVXDrive beschikbaar. Bij de kleinere machines kun je ook kiezen voor de PowerDrive 19x6 met drie groepen en zes powershift-versnellingen. Qua hardware is er tussen motor en eindaandrijving niks drastisch veranderd. Als versnellingsbak gebruikt Case IH net als voorheen een CVX-bak, eveneens uit eigen huis. Voor het grotere vermogen van de Puma 260 is hij wel aangepast.

              Hij werkt in principe net als de traploze transmissie in de grotere Optum-machines. De traploze vermogengesplitste CVX-transmissie heeft vier automatisch schakelbare snelheidsbereiken, met vier versnellingen vooruit en twee achteruit, waarvan je als chauffeur helemaal niks voelt. Dat is te danken aan de dubbelekoppeling-techniek. In combinatie met de hydromotor en het planetaire tandwielstelsel krijg je de traploze rijaandrijving. Bovendien rij je al bij lage snelheden met een groot mechanisch aandeel, wat perfect is voor zwaar trekwerk als ploegen. Op het traploze rijcomfort hebben we niks aan te merken. Ook de afstemming met de motor is uitstekend gelukt.

              Zelfs toen de loodzware graanoplegger een heuvel op moest, raakten transmissie en motor geen moment in twijfel en deden ze moeiteloos hun werk. Bij de eindsnelheid van 50 km/u ging het motortoerental snel van 1.350 naar 1.800 toeren en hadden we het maximumvermogen tot onze beschikking. Overigens kun je kiezen uit een 40 km/u- of 50 km/u-variant. In beide configuraties doet de Puma dat met een verlaagd motortoerental. Wij kregen deze wilde roofkat zelfs op 56 km/u bij 1.500 toeren.

              Hoogwaardige cabine

              Een ander pluspunt van de nieuwe Puma 260 is de zeer ruime, moderne cabine. Hij is 12 centimeter langer en 5 centimeter breder dan de cabine op de kleinere Puma’s. Indrukwekkend is hoezeer een grotere cabine kan bijdragen aan een behaaglijk gevoel. Verder verdween de airconditioning van achter de stoel naar het dak, waardoor er plaats vrij kwam voor een flinke audioinstallatie. Alleen al de trap naar de stuurhut is uitstekend opgelost. Hij is nu breder en rechter van vorm. Links ernaast zit de dieseltank en daaronder vind je een onderhoudsvak, met een uitschuifbare gereedschapkist en een drinkwatertank. Fijn!

              Bovendien zit er aan de trap een persluchtaansluiting voor het schoonblazen van de cabine. De achterruit loopt ver naar onderen door, zodat je als chauffeur goed zicht hebt op de achterste aanbouwzone. Een leuke gimmick is dat de ruitenwisser van de achterruit bij het openen van het raam in de middenpositie draait. Zo kan het stof eraf vallen. Het interieur van de Puma draagt veel bij aan het algehele gevoel van welbehagen. Vuurrood leer en kleuraccenten geven blijk van de luxe uitrusting. Daar kunnen sommige concurrenten een puntje aan zuigen. De bestuurdersstoel laat weinig tot niets te wensen over. Er zou eventueel nog een massagefunctie aan kunnen worden toegevoegd, maar op de nieuwe Puma is er eigenlijk geen reden om niet ontspannen te zijn.

              De stuurkolom en de armaturen zijn op een mooie wijze eenvoudig gehouden en eindelijk is ook het documentenvak voor de voorruit weg, waar de gebruiksaanwijzing altijd stof lag te verzamelen. Ook de bijrijder profiteert van de standaard al behoorlijk royale uitrusting. Ook hij of zij kan op rood leer plaatsnemen. Onder die stoel zit een ruim koelvak, waarin je ook grote drinkflessen en andere levensmiddelen goed kwijt kunt. Achter ‘AFS Connect’ (Advanced Farming Systems) gaan het omvangrijke bedieningssysteem en de hulpdiensten van Case IH schuil. De armleuning is goed ingedeeld en wijst zichzelf. De AFS Pro 1200-monitor vult de armleuning geweldig aan en heeft talloze instel- en aanpassingsmogelijkheden van de bedieningsschermen.

              Soms echter is minder juist meer. Maar dat kun je dan ook weer zo instellen natuurlijk… Het display op de A-stijl is puur een weergavescherm en geeft de belangrijkste tractorgegevens weer. Het is een zeer mooi contrastrijk scherm. Met de sleutelloze functie doet Case IH er dan nog een klein extraatje bij. Je start de trekker met een druk op de knop.


              Onze conclusie

              De nieuwe Case IH Puma-generatie heeft een sterke indruk op ons achtergelaten. De motor heeft veel trekkracht en de versnellingsbak is goed afgesteld. Het rijcomfort is dankzij de meervoudige veringcomponenten aangenaam en de grote cabine heeft een fijn interieur. Daar is duidelijk veel moeite in gestoken. Het maximaal toelaatbare totaalgewicht van 15 ton zou standaard moeten zijn.

              + Motor & versnellingsbak
              + Cabine, uitrusting & bediening
              + Gereedschapsvak met wastafel

              Hydrauliek en zo

              Standaard lopen de Puma’s van de band met een aftakas met vier snelheden: 540, 540E, 1.000 en 1.000E. Alle aftakastoerentallen worden bereikt in het toerengebied van het maximale motorvermogen. Voor de voorzijde is er optioneel een 1.000- toeren-aftakas. Voor externe hydraulische functies heeft Case IH een hydrauliekpomp met 150 l/min of optioneel 170 l/min.

              Aan de achterzijde kun je de Puma met maximaal vijf dubbelwerkende regelventielen configureren, in de zone tussen de assen en de voorzijde drie elektrohydraulische regelventielen. Nieuw is dat de hydrauliekstekkers onder druk zijn aan te koppelen; erg handig. En bij een hyper-moderne tractor behoren Power Beyond-aansluitingen natuurlijk tot de optielijst. Voor de achterhef geeft de fabrikant een maximale hefkracht van bijna 10,5 ton. Daarbij zijn er optioneel zijstabilisatoren. De fronthef komt tot 5,8 ton hefkracht. Hydrobuffers zorgen voor een deinonderdrukking. Bij de Puma staat het rijcomfort hoog op de prioriteitenlijst. Daarvoor wordt gezorgd door de Advanced Vehicle Suspension (AVS), bestaande uit de volledig geïntegreerde vooras- en cabinevering, plus de deinonderdrukking van de achterhef.

              Hobbels worden in eerste instantie door de verende vooras opgevangen, en tegelijkertijd worden de asbewegingen gemeten en meet een versnellingssensor de bewegingen van het voertuig. Op basis van deze informatie wordt de dempingskarakteristiek aangepast (adaptieve demping). Daarbij spelen de voorasbelasting, de rijsnelheid en de belasting van de achterhef een rol. Bij vlotte ritten over het stoppelveld lijkt het wel alsof je eroverheen zweeft. De stugheid van de demping kan op de terminal ook nog naar voorkeur worden aangepast.


              Middensegment trekkers vergeleken: Puma 260 vs Fendt 728 vs John Deere 6R 250

              De Case IH Puma 260 AFS Connect neemt het op tegen twee stevige concurrenten: de Fendt 728 Vario en de John Deere 6R 250. Alle drie vallen ze in de middenklasse van de zwaardere trekkers, bedoeld voor uiteenlopende werkzaamheden op akkerbouw- en loonbedrijven.

              De Puma is uitgerust met een zescilinder FPT-motor met 6,7 liter inhoud. De Fendt gebruikt een iets grotere motor van 7,5 liter van AGCO Power, terwijl de John Deere een 6,8 liter PowerTech PSS-blok inzet.

              Qua transmissie bieden alle drie traploze systemen: Case IH gebruikt de CVXDrive, Fendt de VarioDrive en John Deere werkt met AutoPowr, gebouwd door ZF. De Puma haalt 50 km/u bij een laag motortoerental van 1.350 toeren. De Fendt kan tot 60 km/u, de John Deere blijft op 50 km/u.

              Wat brandstof betreft zit de Puma ruim met een dieseltank van 470 liter. De Fendt heeft 450 liter, en de John Deere 410 tot 470 liter, afhankelijk van de uitvoering.

              Op hydraulisch vlak zijn er duidelijke verschillen. De Puma biedt standaard een opbrengst van 150 of 170 liter per minuut. Fendt gaat verder met 166 tot 220 liter, John Deere levert 160 liter per minuut. Het aantal hydrauliekventielen ligt bij de Puma op maximaal acht, Fendt biedt er tien, John Deere negen.

              Als het op hefvermogen aankomt, doet de Fendt het het beste achteraan met 11,3 ton. De Puma zit op 10,5 ton, John Deere op 10,4 ton. Voor de fronthef loopt het uiteen van 5,3 ton bij Fendt tot 5,9 ton bij John Deere, met Case IH in het midden op 5,8 ton.

              Qua gewicht liggen de machines dicht bij elkaar. De Puma weegt minimaal 9,5 ton, de Fendt vanaf 9,2 ton en de John Deere 9,65 ton. Alle drie mogen ze tot 15 ton totaalgewicht, hoewel dat bij Fendt afhankelijk is van de gekozen maximumsnelheid.

              Misschien ook interessant?

              4 februari 2025

              Nieuws

              De top 5 populairste tweedehands tractormerken van 2025

              Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehands tractor? Bij Agri Trader vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehands landbouwmachines van topmerken. Tweedehands tractors zijn een populaire keuze onder boeren vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bewezen betrouwbaarheid. In dit artikel bespreken we de vijf populairste tweedehands tractormerken van 2025: Fendt, John Deere, New Holland, Claas en Massey Ferguson. We duiken dieper in hun geschiedenis, unieke kenmerken, en de redenen waarom deze merken zo geliefd zijn op de tweedehands markt.

              12 augustus 2015

              Nieuws

              Fendt 724 rijtest – zo sterk als en hele grote

              Rijtest: De Fendt 724 levert maximaal 240 pk en dat is evenveel als de kleinste 900. De klant kan zo dus kiezen tussen een 700, 800 of 900 Vario, net waar de trekker voor nodig is. Om te ploegen, te keren of voor maaiwerk kan de 724 Vario de goede keuze zijn.

              1 december 2015

              Nieuws

              Fendt Vario 200 Rijtest – 110pk uit drie cilinders

              De akkertest met een Fendt 200 Vario. Dit is een van de kleinste diesels uit de Fendt familie. Fendt wil er voornamelijk mee scoren bij weide bedrijven. Hij is compact, wendbaar en heeft toch voldoende trekkracht. Maar de lichte traploos schakelende trekker is ook inzetbaar in het gemengd bedrijf. Wij reden de 210 Vario met 110 pk 120 bedrijfsuren lang.

              Meer nieuws en events