
Nieuws
Hier werk ik – Ivanna Postma – Totaal Bestrating Drachten
In de rubriek hier werk ik deze maand Ivanna Postma (22) die werkt bij Totaal Bestrating Drachten
Nieuws
Al meer dan een eeuw staat DeWit Gereedschappen synoniem voor hoogwaardig tuingereedschap van Nederlandse makelij. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker is, speelt DeWit een vooraanstaande rol in het produceren van gereedschappen die niet alleen generaties lang meegaan, maar ook met oog voor het milieu worden vervaardigd.
In het pittoreske Groningse Kornhorn, waar het landschap zich kenmerkt door uitgestrekte velden en rustige boerderijen, vinden we deze inmiddels wereldwijd bekende juweel van ambachtelijk vakmanschap en moderne duurzaamheid. In de familieon
In het pittoreske Groningse Kornhorn, waar het landschap zich kenmerkt door uitgestrekte velden en rustige boerderijen, vinden we deze inmiddels wereldwijd bekende juweel van ambachtelijk vakmanschap en moderne duurzaamheid. In de familieonderneming, waar tuingereedschap al sinds 1898 met liefde en toewijding wordt vervaardigd, zijn de lijnen nog altijd kort en is het motto: ‘Try to keep it simple.’ Want zoals vierde generatie Sietse de Wit het uitdrukt: “Het leven is al gecompliceerd genoeg.”
Terug naar het allereerste begin: Willem de Wit was een jonge smid met een visie, die in 1898 zijn eigen smederij oprichtte. Wat begon als een bescheiden onderneming met hamer, aambeeld en kolenvuur, groeide uit tot een geautomatiseerde smederij met een stoomsmeedhamer. Deze innovatieve aanpak zorgde ervoor dat het bedrijf de regio ontgroeide en landelijk kon leveren. In de loop der generaties breidde de organisatie het assortiment uit naar gereedschappen voor de wegenbouw. De broers Sietse en Derk én hun neef Derk Klaas de Wit zijn dagelijks betrokken bij elk aspect van het bedrijf: van inkoop tot productie en verkoop. Dit weerspiegelt hun toewijding: “Wij doen geen concessies, want er bestaat geen alternatieve kwaliteit.”
Het assortiment gereedschappen omvat een scala aan hoogwaardig tuingereedschap. Van schoffels tot handscheppen, van koevoeten tot grondboren, van harken en bijlen tot schoppen en spades en ander tuingereedschap: elk stuk wordt met dezelfde toewijding en zorg vervaardigd uit boronstaal, deels afkomstig van gerecyclede metalen. Wat 125 jaar geleden begon als een bescheiden dorpssmederij is uitgegroeid tot een modern industrieel bedrijf dat tuingereedschap van wereldklasse produceert. De gereedschappen –‘Voor planten, cultiveren en wieden’ - vinden via groothandels hun weg naar de detailhandel: “Maar ook aan de betere kwekerij waar de eigenaar zelf op de winkelvloer staat, willen we wel verkopen. Vakmensen herkennen elkaar, daar hoeven we niet over te praten.”
derneming, waar tuingereedschap al sinds 1898 met liefde en toewijding wordt vervaardigd, zijn de lijnen nog altijd kort en is het motto: ‘Try to keep it simple.’ Want zoals vierde generatie Sietse de Wit het uitdrukt: “Het leven is al gecompliceerd genoeg.”
De productie vindt plaats in de eigen fabriek, waar dagelijks een team van ca. dertig medewerkers klaarstaat. Dankzij geavanceerde productietechnieken waarbij mens en machine nauw samenwerken, ontstaan producten die generaties meegaan. “Het is goed of het is niet goed. Wij weten: kwaliteit betaalt zich terug. Niet voor niets geven wij levenslange garantie op onze exportproducten. Mocht nou die ene enkele keer een handgreepje afbreken, dan verzenden wij meteen een nieuw stuk gereedschap.”
Waar DeWit zich écht in heeft gespecialiseerd, dat zijn schoffels. Het assortiment bestaat momenteel uit vijftien soorten schoffels, drie soorten hakken en verschillende breedtematen. Deze zijn niet in alle varianten nog bedrijfseconomisch interessant: “Maar wij zien het als een ambacht dat we graag levend houden. De schoffel is namelijk een typisch Nederlandse uitvinding. En elke streek had ooit zijn eigen soort schoffel of hak. Langzamerhand verdwijnt deze kennis, maar bij ons kun je voor het product terecht.” Naast streekeigen schoffels omvat het assortiment ook eigen innovaties, ontwikkeld met input van eindgebruikers. “Hiervoor moet je geest helder zijn. Als je er te lang over na moet denken, dan wordt het ‘m niet.” De kracht van een gesmede schoffel schuilt in het taps gesmede blad, dat bovenaan dik is en onderaan dun. Dit ontwerp maakt het mogelijk om als een mes door de aarde te snijden. Bovendien slijpt het blad zichzelf tijdens het gebruik. Elk jaar vinden ongeveer 50.000 schoffels hun weg naar de Nederlandse markt, terwijl 70.000 stuks wereldwijd worden geëxporteerd.
Wat DeWit ook onderscheidt, is de voortdurende drang naar duurzaamheid en innovatie. De tweede generatie verving het kolenvuur door oliegestookte ovens, waarmee de productie werd geoptimaliseerd. De derde generatie voegde gereedschappen voor de bouw en wegenbouw toe aan het assortiment. Inmiddels zijn de gasgestookte smeedovens grotendeels vervangen door inductieovens, die van elektriciteit worden voorzien via de zonnepaneleninstallatie. Deze is in 2021 in gebruik genomen en genereert jaarlijks voldoende energie om in de behoeften van het bedrijf te voorzien. Hiermee is de ecologische voetafdruk van de productie aanzienlijk verminderd. Anno 2023 staat er gestroomlijnd productieproces, met ook inzet van machines en robots, maar waarbij de mens onmisbaar is: “Wij zoeken hierin de gulden middenweg. De mens uitschakelen is nooit een goed idee. Zo worden de schoffels voor 80 procent gepolijst door een robot en de laatste 20 procent met de hand.” En het bedrijf blijft innoveren, met technologieën zoals 3D fiberlasertechniek, waarmee het mogelijk is om gereedschap na het smeden en harden aan te passen. En wat te denken van de watergedragen laksystemen en lokale productie van de hout stelen en handgrepen? “Erg gewild zijn ook de graveringen in de steel. Dit doen wij voor wel vijftig verschillende merken. Dit kunnen we ook doen op de verpakking, wat het geheel een gepersonaliseerde uitstraling geeft.”
Qua verdeling heeft De Wit zo’n 20 procent Nederlandse klanten. Voor het overige komen de meeste klanten uit Engeland, Duitsland en Frankrijk: “Soms ben ik even kwijt in welke taal ik nu bezig ben”, lacht Sietse, “Vanmorgen stond een dealer uit Engeland om 5.00 uur voor de deur. Na de koffie hebben we zijn auto volgeladen en om 7.00 uur was hij weer onderweg. We hebben weleens een groep Amerikanen op bezoek gehad. Ze kwamen met een cruiseschip naar Amsterdam, huurden een touringcar en kwamen hier kijken.” Om maar even te illustreren hoe bekend het bedrijf is… Ook tuinverenigingen komen graag langs voor een rondleiding, evenals de ‘groene jongens in opleiding’.
Wereldwijde bekendheid, gereedschappen die levenslang meegaan, een duurzame productiefabriek: wat voor positieve impact heeft De Wit nog meer? Het antwoord: de tuin bij het bedrijf. “Het was een weiland, maar we besloten om er een mooie buitenruimte van te maken. Nu werken er wajongers om het te onderhouden. Het voelt goed om ook maatschappelijk-sociaal iets toe te voegen!”
Voor meer informatie én om je te vergapen aan het assortiment: www.dewit.eu
Misschien ook interessant?
Nieuws
In de rubriek hier werk ik deze maand Ivanna Postma (22) die werkt bij Totaal Bestrating Drachten
Nieuws
Systeem vergelijking | Bosmaaiers uit de professionele hoek wegen al gauw 8,5 kg of meer. Waarom zou je de motor, het zwaarste onderdeel, dan niet gewoon op je rug dragen? We hebben in praktijk gekeken waar de winst zit.
Nieuws
Systeemtest brandhout zagen: Van een simpele wipcirkelzaag tot het high tech model: we hebben vier verschillende systemen van brandhout zagen met elkaar vergeleken.