AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Fendt 620 Vario - Nieuw dieselpaard in de Zuid-Duitse stal

              Het is het voornaamste nieuws van Fendt en vermoedelijk één van de belangrijkste nieuwigheden op de Agritechnica: de nieuwe 600 Vario-serie. We hebben in de nazomer het sterkste dieselpaard van de nieuwe serie aan een grondig onderzoek onderworpen.

              Geschikt voor amerika

              Het is geen geheim dat Fendt graag voet aan de grond zou krijgen op de Amerikaanse markt. Terwijl het merk in Duitsland ruim 20 procent marktaandeel heeft, zijn de verkoopaantallen in het thuisland van het AGCO-concern bescheiden. Fendt heeft daarbij vooral de tractormarkt in de VS in het vizier.

              Om daar een plek te veroveren, moeten tractoren voldoen aan een belangrijke voorwaarde: RowCrop, dat wil zeggen 60 inch spoorbreedte (circa 1,52 meter) en dubbel lucht. Dat zijn allebei eisen waaraan Fendt nu zowel met de 600 Vario als met de 700 Vario Gen7 voldoet. Wat verrassend is: zelfs het bandenspanningsregelsysteem VarioGrip is geschikt voor de extra wielen, zonder buitenom liggende leidingen. Dat is technisch knap. Dat VarioGrip-systeem is af-fabriek als optie leverbaar.

              Daarmee durft Fendt iets aan wat tot nu toe geen enkele andere fabrikant in deze vermogensklasse doet. Nu we het toch over banden hebben: De 600 Vario krijgt een grotere bandenkeuze. Nu zijn er achterbanden tot een diameter van 1,95 meter, wat heel goed is. Standaard staat de 620 Vario op grote banden in de maat 650/65 R42, die bijvoorbeeld ook op de 700 Vario Gen6 zitten.


              Vaarwel snelheidsbereiken, hallo VarioDrive

              Fendt heeft begrepen dat de twee snelheidsbereiken na ongeveer 30 jaar afgeschaft moeten worden. Er zijn sowieso nog maar weinig Fendt-modellen die met die twee rijtrappen rijden. Het betekent in elk geval minder belasting voor de chauffeur. Die hoeft niet meer te kiezen tussen snelheidsbereik 1 of 2 en geen verschil meer te maken tussen trekwerkzaamheden op de akker of het rijden op de weg. Zoals we weten, werd in de praktijk de trekker zelden tot stilstand gebracht voor het omschakelen van de snelheidsbereiken, maar werd de koppeling ingetrapt en op het knopje op de armleuning gedrukt.

              De nieuwe VarioDrive-aandrijving kennen we sinds 2015, toen hij voor het eerst verscheen in de 1000 Vario. In het kort uitgelegd: VarioDrive maakt gebruik van een vermogengesplitste Vario-transmissie. In de 600 Vario is het de TA150. De belangrijkste verandering is de hydraulische aandrijving van de vooras. Dat geeft naast het wegvallen van de snelheidsbereiken ook andere voordelen, zoals bijvoorbeeld de permanente vierwiel-aandrijving en een kleine draaicirkel zonder dat er iets gaat wringen. Omdat ‘permanente vierwielaandrijving’ vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd, even ter verduidelijking: dat heeft niks te maken met de gebruikelijke vierwielaandrijving-automatiek die momenteel in tractoren wordt toegepast.

              Die schakelt enkel vanaf een bepaalde snelheid of stuuruitslag de vierwielaandrijving uit of in. Permanent betekent bij Fendt dat de voorwielen onder de 25 km/u altijd meetrekken, en dat niet in een vaste overbrengingsverhouding. Daardoor ontstaan er geen spanningen in de aandrijflijn tussen voor- en achteras, of een te grote voorloop met hoge bandenslijtage. Ook het gevaarlijke uitschakelen van de vierwielaandrijving in extreme situaties, zoals bijvoorbeeld bij het keren op een dwarshelling, heb je hiermee niet meer

              We konden ontspannen met de 620 Vario met de Köckerling-cultivator erachter rijden zonder te hoeven denken aan de vierwielaandrijving of snelheidsbereiken. De truc met de opvallend goede wendbaarheid van deze 600-serie hebben we op de akker kunnen ervaren. De vooras trekt de tractor de bocht in; ‘Pull-in Turn’ wordt dit effect dan ook genoemd, iets wat al in het modellenprogramma verscheen met de nieuwe TA-Vario-transmissies.

              Het is een gewaagde strategie die Fendt met deze compleet nieuwe Vario-modelserie voert. De 224 pk’s maximaal boostvermogen komen uit een bescheiden viercilindermotor. Daarmee is hij niet alleen de sterkste viercilinder-Fendt, maar momenteel ook de sterkste gewone productietractor met slechts vier cilinders. De strategie is gewaagd, omdat de discussie over vier- en zescilindermotoren zo oud is als de zuigermotor zelf. Fendt moet zich verweren tegen ingebakken stamtafelwijsheden als ,,cilinderinhoud is door niks te vervangen’’ en ,,een zescilinder heeft meer trekkracht’’. Feit is: sinds enige jaren ontwikkelen veel motorfabrikanten nieuwe, kleinere motorblokken en presenteren daarbij nieuwe topmodellen met meer vermogen. De Fendt 600 Vario heeft een vierpitter met vijf liter inhoud. Daarover later meer.


              De allereerste?

              Jazeker. Er was nog nooit een 600 Vario in de Fendt-historie, en met de legendarische Fendt Favorit 600 heeft deze nieuwe modelserie helemaal niets gemeen. De 600 Vario-modellen zijn een volledig nieuwe ontwikkeling van Fendt. Als je goed kijkt naar de productpolitiek van de fabrikant uit de Zuid-Duitse Allgäu-streek, valt er echter één ding op: Fendt dicht met deze nieuwe 600’s een gat dat gaat ontstaan als in 2024 de kleine 700 Variomodellen uitlopen – namelijk de 714 en 716 Vario Gen6. De nieuwe 700 Vario Gen7-serie begint pas bij de 720 Vario met 203 pk maximaal vermogen.

              Daaronder heeft Fendt tot nu toe nog geen 700-model gepresenteerd – en zal dat waarschijnlijk ook niet gaan doen, want de 600-modellen nemen nu die plaats in. Bij de grootste 600 Vario, de 620, sta je met 209 pk zelfs voor de keuze: een viercilinder-620 Vario of een 720 Vario Gen7 met zes cilinders. Fendt kan echter nog niet helemaal afscheid nemen van de lievelings-modelserie van veel boeren. Daarom zullen de Vario 700 Gen6-modellen in de versies 718 tot 724 gewoon leverbaar blijven. Aldus heb je bij Fendt zelfs keuze uit drie trekker-types en dat in een vermogensklasse die in Europa tot één van de meestverkochte behoort.

              Het zou ons daarom ook niet verbazen als de 620 Vario qua verkoopaantallen snel de hoogte in gaat. Nu we het toch hebben over de aanpassingen van de modellijn bij Fendt: de 800-serie verdwijnt stilletjes uit het programma. Nu gaapt er tussen de 700- en 900-Gen7-serie een klein, maar niet te onderschatten gat. Het is afwachten wanneer Fendt met de nieuwe generatie komt en wat die voor kenmerken gaat hebben. Qua vormgeving zal die net als de nieuwe 600 Vario-serie aansluiten bij het bestaande aanbod.


              Technische gegevens Fendt 620 Vario

              Motor
              AGCO Power Core 50, viercilinder, cilinderinhoud 5,0 l; nom. vermogen 209 pk @ 1.900 tpm, max. vermogen met boost 224 pk @ 1.700 tpm, max. koppel 950 Nm vanaf 1.200 tpm; DOC, SCR en DPF; dieseltankinhoud 347 l, AdBlue 36 l

              Transmissie & aftakas
              VarioDrive TA150, traploze vermogengesplitste transmissie; max. 50 km/u @ 1.300 tpm; aftakas 540/540E/1.000/1.000E, frontaftakas optioneel

              Hydrauliek & hefinstallatie
              152 of 205 l/min, max. 5 dubbelwerkende regelventielen achter, 3 midden en 2 voor; achterhef 9,79 t, opt. fronthef 4,4 t

              Afmetingen & gewichten
              wielbasis 2,72 m; leeggewicht 7,7 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 13,5 t

              Nuttige spleet

              Ontspannen is een woord dat het hele rijden met deze 600-serie goed samenvat. Op de 600 Vario zit dezelfde cabine als op de 700 Gen7- tractoren. Voor deze vermogensklasse is dat heel ruim, comfortabel en – zoals we al bij de 700 konden vaststellen – heel stil.

              Wat daaraan bijdraagt: de grote spleet tussen motorkap en voorruit. De motor en de uitlaatgasnabehandeling kunnen zo geen trillingen en hitte en vooral geen lawaai aan de cabine doorgeven. We hebben kunnen constateren dat de cabine heel stil is en de optionele driepunts-luchtvering weet eveneens te overtuigen. De stuurhut op de 600 Vario kan naar wens een ware wellness-hut worden.

              Je kunt de luxe stoel van Isringhausen bestellen met massage en ventilatie. De cabine kan naar wens ook Categorie 4 halen voor sommige gewasbeschermings-toepassingen is dat inmiddels het enige alternatief voor een beschermende overall. En hoe kan het ook anders bij deze nieuwe Fendt-modelserie: hij heeft het moderne bedieningssysteem FendtOne.Degenen die een breed toetsenbord nodig hebben voor hun toepassingen, krijgen met de omvangrijke armleuninguitrusting waar voor hun geld. Op sommige punten had Fendt er echter nog wel een schepje bovenop kunnen doen. Zo gebruiken wij graag Apple Car Play voor kaarten en dergelijke, wat helaas niet mogelijk is.


              Meer trekkracht bij lage toerentallen

              Aangezien Fendt met de 700 Vario Gen7 al de eerste mijlpaal had gezet met de uiterst moderne motoren uit het eigen concern, is het niet verrassend dat deze strategie is doorgezet en ook in de 600-serie AGCO Powermotoren worden gebruikt. Onder de natuurgroene motorkap vinden we de AGCO Power Core 50 met een ruime 5 liter cilinderinhoud. Het lage motortoerental daarvan draagt bij aan het lage geluidsniveau in de cabine. We snorden met slechts 1.400 toeren over de akker. 

              Pas toen we de cultivator diep instelden en de motor flink belastten, ging hij naar 1.650 toeren. De specificaties van de AGCO-viercilinder zijn verbazingwekkend: in plaats van een nominaal toerental ruim boven de 2.000 toeren draait de krukas van de nieuwe Core 50-motor maximaal 1.900 toeren. Dan levert hij 209 pk. Zo laagtoerig als de 1000 Vario (MAN 12,4-liter-zescilinder) met zijn 1.700 toeren is dat weliswaar niet, maar dat hoeft wat ons betreft ook niet.

              De 600-serie zal veel meer in het deellastgebied rijden, typisch voor een viercilinder in deze vermogensklasse – al is hij in de 200pk-klasse vooralsnog de enige. Voor het eerst krijgen alle modellen van een Vario-serie het boostvermogenconcept Fendt DynamicPerformance, kortweg DP. De boost van maximaal 15 pk krijgt de 600 Vario afhankelijk van behoefte. Het functioneert puur dynamisch en is niet gekoppeld aan een bepaald inzetgebied. Zelfs bij aftakaswerkzaamheden bij stilstand kan het extra vermogen worden geactiveerd. Daarmee komt de 620 aan 224 pk. Het maximale koppel van 950 Nm is indrukwekkend.

              Het is al vanaf 1.200 toeren beschikbaar en blijft dat tot 1.600 toeren. Daar komen sommige zescilinders niet eens aan. In de Fendt-interne ranglijst heeft de 620 zelfs 39 Nm meer dan zijn neef 720 Vario Gen6 met 6,1-liter Deutz-zescilinder. Al even indruk - wekkend is het lage motortoerental bij de topsnelheid van 50 km/u: slechts 1.300 toeren. Bij 40 km/u draait hij zelfs maar 1.100 toeren! Heel fijn.


              Zuigen, niet blazen

              Voor emissienorm Trap 5 zijn alleen een DOC, DPF en SCR geinstalleerd. Fendt ziet af van uitlaatgasrecirculatie, maar daardoor is het AdBlue-verbruik wel hoger. In die ureumtank kan 36 liter, de dieseltank is 347 liter groot. Overigens levert het laagtoerentalconcept geen langer olieverversingsinterval op: dat blijft staan op de gebruikelijke 500 bedrijfsuren. Dat is niet lang. De visco-omkeerventilator is er af-fabriek; hij komt van Hägele.

              Anders dan bij de 700 Vario houdt Fendt hier vast aan een ‘zuigende’ ventilator. Ter herinnering: onder de kap van de 700 Vario’s zit aan de voorzijde een hydraulisch aangedreven ventilator die de lucht door de radiateurs blaast. De 1000-serie doet dat ook zo. Daaraan kun je de 600 Vario dan ook aan de buitenkant herkennen: hij heeft aan de zijkant van de neus een open grille, terwijl die van de 700 Gen7 dicht is.

              De concurrentie: viercilinder-tractoren Fendt 620 Vario vs. John Deere 6R 150 vs. Massey Ferguson 6S 180

              In het segment van de compacte, krachtige viercilindertractoren is het aanbod sterk in beweging. Drie modellen springen eruit: de Fendt 620 Vario, John Deere 6R 150 en de Massey Ferguson 6S 180. Ze lijken qua formaat dicht bij elkaar te liggen, maar verschillen flink in opbouw, prestaties en comfort.

              De Fendt 620 Vario is de nieuwste binnenkomer en zet direct de toon. Onder de kap ligt een 5,0 liter viercilinder met een indrukwekkend koppel van 950 Nm vanaf slechts 1.200 toeren. Ter vergelijking: de John Deere levert 711 Nm en de Massey Ferguson 800 Nm, beide bij hogere toerentallen. Dat lage toerentalconcept maakt de Fendt stil en zuinig in het gebruik.

              Alle drie de trekkers beschikken over een traploze transmissie. De Fendt is uitgerust met het nieuwe VarioDrive-systeem, dat automatisch vierwielaandrijving en trekkracht regelt. John Deere gebruikt AutoPowr en Massey Ferguson de Dyna-VT, beide eveneens vermogen-gesplitst.

              Qua hydrauliek blinkt de Fendt uit met een opbrengst tot 205 liter per minuut en maximaal 12 regelventielen (waarvan 7 achter). MF biedt tot 190 l/min en 5 regelventielen achter. John Deere zit iets lager met maximaal 155 l/min, maar biedt wél 8 regelventielen in totaal.

              Op het gebied van hefkracht is de Fendt opnieuw sterk vertegenwoordigd met 9,79 ton achter en 4,4 ton vooraan. MF volgt met 9,6 ton achter, terwijl de John Deere achterop blijft steken op 6,8 ton.

              De Fendt is ook de zwaarste van de drie met een leeggewicht van 7,7 ton, tegenover 6,5 ton voor JD en 7,5 ton voor MF. Daar staat tegenover dat Fendt het hoogste totaalgewicht aankan: 13,5 ton, en daarmee het grootste laadvermogen in z’n klasse biedt.

              De tankinhoud onderstreept dat: 347 liter diesel voor Fendt, tegenover 199 tot 225 liter voor JD en 280 liter voor MF.


              Vedergewicht

              Wat je de Fendt-ingenieurs moet nageven: ze weten hoe ze lichte tractoren moeten bouwen die heel veel gewicht kunnen meenemen. Ook de 600 Vario is een klein laadvermogenwonder. Dat gaat in de toekomst steeds belangrijker worden om extra ballast, fronttanks en opgeklapte aanbouwmachines legaal mee te kunnen torsen. Als toelaatbaar totaalgewicht wordt 13,5 ton opgegeven. Dat is nog een ton meer dan de kleine 700 Vario’s bieden! Bij een leeggewicht van circa 7,7 ton (inclusief standaardbanden en volle tanks) hou je dus 5,8 ton aan laadvermogen over. Da’s een zeer goede waarde! Ook een goede waarde is de lage gewicht/vermogenverhouding van de machine, met slechts 34,4kg/pk.

              Ondanks zijn viercilindermotor heeft de 600 Vario met zijn chassisconstructie een behoorlijke wielbasis met 2,72 meter, eigenlijk niet anders dan een zescilindertractor. Ter vergelijking: de 700-modellen hebben 2,78 meter tussen de assen. Leuk weetje: de bekende 820 Vario TMS had dezelfde wielbasis als nu de 620 Vario. Weiland, akker en boerderij, dat is het trio aan inzetgebieden dat de 600 Vario’s moeten gaan afdekken, en wat ze gezien hun technische specificaties ook zullen gaan doen.

              De frontladers van de 700 Gen7-serie zijn deels 1-op-1 op de 600’s te monteren. Aan de achterzijde is er bijna niks nieuws. Achter zijn er maximaal vijf, voor twee en in het midden nog eens drie regelventielen mogelijk. Bij de 700 Gen6-tractoren werden er nog de benodigde achterventielen bezet zodra er een frontlader werd aangekoppeld. Met een maximale opbrengst van (optioneel) 205 l/ min is de hydrauliek goed voorbereid op alle eventualiteiten.

              Fendt wil de zogeheten flat-face-koppelingen graag meer invoeren en biedt deze optie voor de regelventielen in groepen aan. Wat ons betreft een lovenswaardig streven; buiten de landbouwsector wordt er immers al hoofdschuddend gekeken naar de minderwaardige steekkoppelingen.


              Onze conclusie

              Als Fendt als premium-tractorenfabrikant een nieuwe modelserie uit de grond stampt, trekt dat natuurlijk veel aandacht. Met de 600 Vario-serie stapt het merk in een belangrijke vermogensklasse en daarbij bieden ze vrijwel als enige een moderne viercilinder met meer dan 200 pk. De motor is bovendien geconstrueerd volgens het Fendt-laagtoerentalconcept, zodat je bijvoorbeeld 50 km/u haalt bij een zeer lage 1.300 toeren. De nieuwe transmissiegeneratie VarioDrive heeft zich al bewezen in de grotere modelseries. Qua wendbaarheid speelt deze nieuwe 600 Vario zijn voordelen volledig uit. In de comfortabele cabine schittert het Fendt-One bedieningsconcept. Ook verder laat de 600 Vario nauwelijks iets te wensen over. Het is nu aan de kopers om te bepalen of de 600-serie zijn geld waard is.

              + laagtoerentalconcept
              + sterke viercilindermotor
              + wendbaar en vlot
              + groot laadvermogen
              - hoge aanschafprijs

              Misschien ook interessant?

              12 augustus 2015

              Nieuws

              Fendt 724 rijtest – zo sterk als en hele grote

              Rijtest: De Fendt 724 levert maximaal 240 pk en dat is evenveel als de kleinste 900. De klant kan zo dus kiezen tussen een 700, 800 of 900 Vario, net waar de trekker voor nodig is. Om te ploegen, te keren of voor maaiwerk kan de 724 Vario de goede keuze zijn.

              1 december 2015

              Nieuws

              Fendt Vario 200 Rijtest – 110pk uit drie cilinders

              De akkertest met een Fendt 200 Vario. Dit is een van de kleinste diesels uit de Fendt familie. Fendt wil er voornamelijk mee scoren bij weide bedrijven. Hij is compact, wendbaar en heeft toch voldoende trekkracht. Maar de lichte traploos schakelende trekker is ook inzetbaar in het gemengd bedrijf. Wij reden de 210 Vario met 110 pk 120 bedrijfsuren lang.

              4 februari 2025

              Nieuws

              De top 5 populairste tweedehands tractormerken van 2025

              Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehands tractor? Bij Agri Trader vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehands landbouwmachines van topmerken. Tweedehands tractors zijn een populaire keuze onder boeren vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bewezen betrouwbaarheid. In dit artikel bespreken we de vijf populairste tweedehands tractormerken van 2025: Fendt, John Deere, New Holland, Claas en Massey Ferguson. We duiken dieper in hun geschiedenis, unieke kenmerken, en de redenen waarom deze merken zo geliefd zijn op de tweedehands markt.

              Meer nieuws en events