Verdieping
In de agrarische sector is Almat nog maar beperkt actief, sinds in 2013 werd besloten te kiezen voor verdieping en specialisatie in plaats van verbreding. “Wij komen van oorsprong uit de landbouwmechanisatie en een eigenschap van een landbouwmechanisatiebedrijf is om heel veel producten te doen”, vertelt Roekevisch. “Maar veel verschillende dingen doen, gaat meestal ergens ten koste van kwaliteit, dus in 2013 hebben we besloten om de landbouwafdeling in zijn geheel te verkopen. Op 1 april – dat is geen grap – is alles toen naar Kamps De Wild gegaan. De mensen die waren betrokken bij de landbouw gerelateerde artikelen zijn in goed overleg meegegaan, zodat zij ook de klantcontacten konden voortzetten. Het enige wat wij nu nog doen op landbouwgebied zijn de verreikers en minishovels die ook in de agrarische sector gebruikt worden.”
Alle Materieel
Gerko Roekevisch nam het bedrijf in 2003 over van zijn vader en bedacht de naam Almat. “Het bedrijf heette toen nog naar de familie van wie mijn vader het had overgenomen en ik wilde er liever niet onze eigen naam aan koppelen. Ik wilde een naam die altijd kan, ongeacht de poppetjes. Om bovenaan te staan in indexen of de Gouden Gids die je toen nog had, was het belangrijk om te beginnen met een letter voorin het alfabet. Een A heeft ook de uitstraling van kwaliteit, van een keurmerk. Zo zijn we gekomen op Almat: Alle Materieel.”
Sinds 2022 is Roekevisch niet meer in zijn eentje directeur en eigenaar, maar samen met compagnon Jeroen Jacobs. Die werkte toen al twintig jaar voor Almat, als vertegenwoordiger, en kent het bedrijf dus ook van haver tot gort. Jacobs houdt zich meer bezig met de verkoopkant, Roekevisch met de dagelijkse gang van zaken en de contacten met de merken.
“Almat, dat zijn we met het hele team van inmiddels 35 mensen”, zegt Roekevisch. “De mensen vormen onze identiteit. De naam staat voor service en kwaliteit en de werkwijze die we hebben. Ik wil dat zo houden. Ik ben ook geen ouderwetse directeur die bepaalt wat er gebeurt. Daar heb ik een MT voor waar ik leiding aan geef. Elke afdeling brengt aan het begin van het jaar zijn plan in, en heeft ook zijn eigen verantwoording met de mensen van die afdeling, zodat iedereen zich herkent in wat er gebeurt binnen het bedrijf. Zo vormen de mensen de identiteit van Almat.”
Gewoon doen
Het is mede dankzij het personeel dat Almat relatief soepel door crises als de coronatijd is gekomen. Immers, zij waren het die mogelijkheden vonden om dingen anders te doen. “Die toen moesten, maar die we in een aantal gevallen nog steeds zo doen. We hebben hier een bepaalde nuchterheid: gewoon doen, niet lullen maar poetsen.
“Natuurlijk wil ik als ondernemer geld verdienen, maar dat doen we met elkaar. Dus ik vind het belangrijk dat mijn personeel het naar hun zin heeft, want daar word ik zelf ook beter van. Ik ben ook gewoon als monteur begonnen, heb in het magazijn gewerkt en in verschillende functies buiten het bedrijf van mijn vader. Ik weet dus ook hoe het is aan de andere kant en heb daar geleerd wat het belang is van delen.
“Er zijn veel dingen die ik deel. Niet alleen binnen het bedrijf, ook binnen de branche, met andere ondernemers. Soms krijg je een tik op je neus, maar meestal krijg je ook heel veel weer terug. Als ik moet kiezen tussen hogere muren of een grotere tafel, kies ik honderd procent voor de grotere tafel, waar meer mensen aan passen.”
Op de dam bij
Almat Laren
Stoomdijk 13-15
7245 PN Laren (Gld)
0573 - 448080
info@almatlaren.nl
almatlaren.nl