Tekst: Natascha Kayser
Het eerste dat opvalt op de dam bij Snoei: de Romneyloods die dienst doet als fietsenstalling. Het is één van de vele mogelijkheden die de loodsen bieden. Dit is een van de kleinere modellen. “Ze zijn leverbaar in variaties tussen de 5 en 21 meter vrije overspanning, met oppervlaktes van tussen de 25 en 2500 vierkante meter”, zegt sales manager Matthijs Vrolijk.
De oorsprong van de loodsen is een nissenhut: een halfronde hut van golfplaten. In de Tweede Wereldoorlog werden de hutten sterk verbeterd en werden ze Romney- of quonsetloodsen genoemd. Tegenwoordig wordt de nissenhut gezien als een kleinere versie van een Romneyloods.
Jan Snoei, die in 1935 een bedrijf was begonnen met materiaal voor tuinders, wist na de oorlog een grote partij Romneyloodsen op de kop te tikken die door de geallieerden waren gebruikt bij de invasie. “Niet minder dan 22 coasters waren er nodig om de loodsen naar Rotterdam te verschepen”, weet directeur/eigenaar Hans Boer. Hij nam het bedrijf tien jaar geleden over van de derde generatie Snoei, en behield de naam. “We deden toen al zaken in tachtig landen. We verkopen 250 tot 300 loodsen per jaar. Zo’n bekende naam ga je niet veranderen.”
Vliegtuigmuseum
“Op een gegeven moment was de voorraad Engelse Romneyloodsen uitgeput en besloot Snoei om ze zelf te gaan maken”, vervolgt Boer. “Dat doen we tot op de dag van vandaag. Van zelfbouwpakketten voor kleinere loodsen die dienst doen als bijvoorbeeld schuilhut voor vee, als schuurtje, tuinhuis of overkapping om een oldtimer droog te zetten, tot grote loodsen die via de dealers worden verkocht en die dienst doen als opslagloods, werkplaats, expositieruimte – je kunt het zo divers niet bedenken.
“Het varieert letterlijk van hutje op de hei tot hangar. We kennen toepassingen als vakantiehuisje, maar we weten ook dat in Oostenrijk een Romneyloods van ons dienst doet als museum voor klassieke vliegtuigen. In Roemenië wordt er eentje gebruikt als graanschuur. Voor een groot bouwproject in Dubai leverden wij de opslagloodsen. En op de Falkland Eilanden, bij Argentinië, staat er een hangar van ons. Heel bijzonder was dat: we laden het hier in Krimpen in de container en een paar maanden later kregen we de foto’s van de andere kant van de wereld.”