AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Daadkrachtige Fin

              Valtra is met een nieuwe lichte modelserie gekomen. De G-serie kan alle situaties aan, van stalwerkzaamheden tot veldinzet. Bij de transmissie doet deze Finse fabrikant een gewaagde belofte.

              Het is een van de meest naar uitgekeken machines van het jaar: de nieuwe Valtra G-serie. Met vermogens van 105 tot 145 pk plaatsen de Finnen hun G-serie in het segment met de hoogste verkoopcijfers in de Europese landbouw. Voor het eerst hebben ze een geheel op deze vermogensklasse aangepaste tractor in het programma. De interesse ervoor was dan ook meteen navenant groot. Na een korte indruk in het kader van het persevenement in de zomer waren we nu wat langer met het topmodel van de serie onderweg: de G135 Versu in de Unlimited-uitvoering. Nadat de Duitse importeur er wekenlang mee bezig was geweest om deze test voor ons mogelijk te maken, kwam de Valtra uiteindelijk kort voor onze deadline in ons (tijdelijke) bezit. Vanwege het slechte weer moest de G135 zijn allround-vaardigheden gaan bewijzen en laten zien hoe hij zich sloeg bij het balenstapelen, voeren en mulchen. Voordat we onze positieve indrukken beschrijven, moeten we er bij zeggen dat het testexemplaar profiteerde van zijn volledige uitrusting. Deze variant kost een stevige 160.000 euro; dat is 70.000 euro meer dan het instapmodel, de G105 HiTech zonder extra’s (let wel: dit zijn de Duitse prijzen). 


              Vrije keuze bij de motor

              Tussen die twee uitersten biedt Valtra vrije configuratiemogelijkheden. De motor kun je daarbij onafhankelijk kiezen van de uitrustingslijn. Er zijn vijf motorversies, allemaal op basis van de 4,4-liter-viercilinder van AGCO Power. Het maximale vermogen ligt in alle gevallen bij 2.000 toeren, het maximumkoppel bij 1.500 toeren. De typeaanduiding geeft het maximumvermogen in pk’s aan: G105, G115, G125 en G135. Daar komt dan nog 5 tot 10 pk aan boostvermogen bij. De enige uitzondering is de G125 in de Eco-variant. Die levert zijn maximale koppel al bij 1.250 toeren en moet op die manier bij trekwerk en transport minder diesel verbruiken. Over het algemeen voelde de vijftonsmachine met het 135pk-blok redelijk pittig aan, maar hij moet ook niet echt veel minder vermogen hebben. Dat kan echter ook liggen aan het feit dat we bij de instelling van de transmissie vertrouwden op de automatische variant en niet het optimum eruit haalden. Maar voordat je hier überhaupt mee bezig bent, moet je eerst nog verdere beslissingen nemen qua model.


              Hoeveel hydrauliek ben je nodig?

              Na de motorkeuze kijk je naar de hydrauliek. Volstaat het instapmodel HiTech met een open-center-hydraulieksysteem en een pompopbrengst van 100 l/min? Of heb je de 110-l/min-pomp met load-sensing van de Active-uitvoering nodig? Wat de twee versies gemeen hebben, zijn de twee of drie mechanische regelventielen aan de achterzijde. Alleen in de Versu-uitrusting zijn er maximaal vier elektrische regelventielen achter. De afneembare oliehoeveelheid ligt bij alle varianten op 24 tot 44 liter. Onafhankelijk van de uitrustingslijn heb je meerdere aftakas-opties met twee of drie toerentallen en een optionele weg-aftakas. Voor draait de optionele PTO altijd 1.000 toeren per minuut. Degelijk is ook de hefvermogen, met 5,1 ton achter en 3 ton voor. De 5,1 ton zware machine heeft een laadvermogen van bijna 4,5 ton.


               Een van de beste terminals

              Wat wel degelijk afhankelijk is van de uitrustingslijn: de keuzemogelijkheden qua elektronica. De Smarttouch-armleuning in de Versu-uitvoering beviel ons heel goed. Het concept is niet nieuw bij Valtra, maar nog altijd een van de meest overzichtelijke op de markt. Om te beginnen toont de monitor een afbeelding van de tractor. Hier kies je waar je iets wilt instellen. Daarvoor wissel je naar behoefte met een veeg van je vinger tussen de voor- en achterkant van de machine. Dat werkt heel intuïtief. Ook daarna blijft het overzichtelijk. Het menu werkt op alle punten met maximaal twee lagen. Dus als je vanuit het startscherm een menugebied hebt geselecteerd, dan hoef je hooguit nog één keer verder te klikken om in te kunnen stellen wat je wilde instellen. Dat is echt een pluspunt!

              Technische gegevens:

              Motor:
              AGCO Power, viercilinder, cilinderinhoud 4,4 l; 78 tot 99 kW (105 tot 135 pk) @ 2.000 tpm, 5 tot 10 pk boost; max. koppel incl. boost 470 tot 560 Nm @ 1.500 tpm; emissienorm Trap 5, met DOC, SCR en DPF; dieseltankinhoud 200 l, Adblue 21 l.

              Transmissie:
              4 groepen, 6 powershifttrappen, automatische schakelmomenten instelbaar.

              Hydrauliek & hefinstallatie:
              hydrauliekpomp 100 l/min open-center of 110 l/min load-sensing; max. hefvermogen achter 50 kN (circa 5,1 t) over hele hefweg, fronthef 30 kN (3,1 t); 2 tot 4 regelventielen, mechanisch of hydraulisch afh. van uitvoering.

              Afmetingen & gewichten:
              hoogte 2,80 m, breedte 2,38 m, lengte met fronthef 4,51 m (bij bandenmaat achter 540/65 R38); draaicirkel 4,36 m; leeggewicht 5,14 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 9,5 t.


              Smart farming voor beginners

              En dit terwijl het achterliggende systeem behoorlijk complex is. Het biedt veel mogelijkheden van Smart Farming, onder andere Section Control en Variable Rate Control voor de deeloppervlak-specifieke regeling van Isobus-apparaten. Wat ons ook goed bevalt bij Valtra, is het transfersysteem Taskdoc. Vanuit het kantoor leg je vast welke velden de tractor moet bewerken met welke instellingen van het Isobus-apparaat. Aansluitend stuurt de tractor de gegevens voor de documentatie draadloos weer naar het bedrijfskantoor. Niet voor niks noemt Valtra de G-serie de ideale tractor voor de ‘instap in Smart Farming’. Op dit punt leveren de Finnen een waardevolle impuls voor de hele markt. Het is daarom jammer dat Smarttouch in de Active-modellen alleen optioneel als extra terminal aan boord is en op de Hi-Tech-modellen helemaal niet. Alleen de mobiele zendmodule Valtra Connect, die bij de Versu standaard is, kun je bij de HiTech-modellen optioneel bijbestellen. Voor de Active en Versu is daarnaast nog het spoorgeleidingssysteem Valtra Guide als optie leverbaar. Standaard zijn de beide eenvoudigere varianten (HiTech en Active) uitgerust met een rijhendel en een optionele hydrauliek-joystick. De instellingen doe je bij gebrek aan een terminal via de boordcomputer op het dashboard. plus een frontladeroptie) biedt Valtra nog een stap extra: Valtra Unlimited. Met dit pakket heb je extra mogelijkheden voor alle G-modellen. Het meeste daarvan is naar onze mening meer een kwestie van smaak, zoals bijvoorbeeld leren stoel- en stuurbekleding, de bijzondere stereoinstallatie of de frontlader die Valtra in dezelfde kleur als de tractor spuit. Wie zichzelf of zijn chauffeurs niet vertrouwt, kan zelfs een alcoholtester bestellen…


              Andersoortige frontlader

              Eén voorziening is echter bijzonder praktisch: het X-tilt-systeem, dat het werktuig aan de frontlader tot 20 graden opzij kan kantelen. Handig wanneer je bijvoorbeeld zijdelings wilt stapelen. Je bedient de functie door de hydrauliek-joystick met een druk op een knop daarnaar over te schakelen. Dat functioneerde in de test probleemloos. Vermoedelijk kun je hier al na een paar uur behendig mee omgaan. Ook in zijn geheel beviel de frontlader in onze test goed. Hij tilt maximaal 2,3 ton en komt tot een hoogte van 4,2 meter. De pijpleidingen lopen door het frame van de lader en zijn zo beter beschermd. Het zicht naar boven is door het grote dakraam met acceptabele stijlbreedte goed. Met de ‘Lock&Go’ genaamde koppeling heb je de frontlader snel aan- en afgebouwd. Wie wil, kan nog een geïntegreerde weegschaal bij de frontlader bestellen. Die geeft aan hoeveel gewicht je hebt opgepikt en in welke hoek het werktuig op dat moment staat. Voor de meeste toepassingen zal dat wellicht een beetje overkill zijn, maar het kan een uitkomst zijn.

              Licht in de duisternis

              Deze tractor is trots op zijn Finse afkomst. Dat laat hij enerzijds uiterlijk zien: wie goed kijkt, vindt overal een gestileerde ijshockeystick, bijvoorbeeld aan de zijkant van de motorkap, de omlijsting van de koplampen of op de achterlichten. Maar ook in praktische zin past de tractor bij de Scandinavische omstandigheden, waar je van de herfst tot het voorjaar veel in het donker werkt. Naast een ‘Premium+’-verlichtingspakket heeft hij ook een verlichte trap en een parate zaklantaarn in de cabine. Voor de achterzijde is er een optionele werklamp die het aankoppelen van machines vergemakkelijkt, en onder de cabinedeur zit een aansluiting voor de voorverwarming van de motor


              Boute belofte

              Motor, elektronica, hydrauliek – dat alles is weinig waard, wanneer de tractor een gebrek aan tractie heeft. En hier doet Valtra een boute belofte. De Valtra rijdt als een traploze tractor, zeggen de technici uit Suolahti. De versnellingsbak van AGCO combineert vier groepen met zes powershifttrappen; daarmee heeft hij 24 versnellingen vooruit en achteruit. De powershifttrappen kun je doorlopen met duwen of trekken aan het rijhendel, de groepen met een druk op een knop. Een beetje onoverzichtelijk wordt het bij de automatische opties. De Valtra schakelt de groepen naar wens van de bereiken B tot D op, maar alleen van D naar C terug. De powershifttrappen neemt hij volledig voor z’n rekening. Op de terminal stel je in wanneer hij precies moet schakelen. Je kunt hier kiezen voor een van de twee voorgeprogrammeerde strategieën, of de schakelmomenten zelf instellen. Hoe dan ook kwamen de groepenovergangen op ons ietwat rukkerig over; we waren echter met een voorserie-machine onderweg. Bij de uiteindelijke productie-modellen zal het schakelen volgens Valtra dan ook calibreerbaar zijn. Bij de powershifttrappen heeft Valtra daarentegen nu al duidelijk verbetering geboekt. Het schakelen – automatisch of met een druk op de knop – doet de Finse trekker inmiddels zeer vakkundig.


              Veelvoud aan opties

              Terwijl de Valtra in de dagelijkse praktijk dus gemakkelijk te bedienen is, vraagt het bestellen wel om gedegen studie vooraf. Je hebt immers keuze uit verschillende vermogensklassen, uitrustingslijnen (HiTech, Active en Versu), de Unlimited-opties, het frontladerpakket en drie optiepakketten (Comfort, Technology en Technology Pro). Zonder die optiepakketten kun je de tractor bijvoorbeeld zonder verende vooras of Isobusaansluiting bestellen. Als je een echte allrounder wilt, moet je dat soort zaken echter niet achterwege laten.


              Vergeleken met de concurrentie

              In het segment van allround-tractoren met 130 tot 145 pk bieden merken zoals Valtra, Lindner, en Kubota veelzijdige machines met uiteenlopende eigenschappen. Hier is een vergelijking van de Valtra G 135 Versu, Lindner Lintrac 130, en Kubota M6142.

              Valtra G 135 Versu

              De Valtra G 135 Versu is uitgerust met een AGCO Power 44 MBTN-motor, een viercilindermotor met een cilinderinhoud van 4,4 liter. Het nominale vermogen bedraagt 99 kW (135 pk), met een boostvermogen van 107 kW (145 pk). Dit levert een maximaal koppel van 560 Nm bij 1500 tpm. Met een maximaal vermogen per liter van 33 pk/l voldoet deze machine aan de Trap 5-emissienormen.

              De transmissie beschikt over 4 groepen en 6 powershifttrappen, wat zorgt voor soepele prestaties. De topsnelheid is 43 km/u, terwijl het hefvermogen achteraan 6,0 ton bedraagt. De hydrauliek levert een opbrengst van 110 liter per minuut via een load-sensing systeem. Het leeggewicht is 5,14 ton, met een laadvermogen van 4,36 ton.

              Lindner Lintrac 130

              De Lindner Lintrac 130 is voorzien van een Perkins Syncro-motor met een cilinderinhoud van 3,6 liter, wat hem de compactste motor in dit segment maakt. Het nominale vermogen is 100 kW (136 pk), met een maximaal koppel van 530 Nm bij 1500 tpm. Het maximaal vermogen per liter ligt op 38 pk/l, de hoogste in deze vergelijking. Ook deze machine voldoet aan de Trap 5-emissienormen.

              De transmissie is een traploze ZF TMT11.2, die zowel 40 km/u als 50 km/u als topsnelheid ondersteunt, afhankelijk van de configuratie. Het hefvermogen achteraan is 5,5 ton, en de hydrauliek levert een variabele opbrengst van 88 tot 100 liter per minuut. Het leeggewicht is slechts 4,52 ton, met een laadvermogen van 3,98 ton, wat hem ideaal maakt voor wendbare toepassingen.

              Kubota M6142

              De Kubota M6142 onderscheidt zich met zijn Kubota V6105-motor, een viercilindermotor met een cilinderinhoud van 6,1 liter, de grootste in deze klasse. Het nominale vermogen bedraagt 106 kW (143 pk), en met een boost stijgt dit tot 120 kW (163 pk), wat hem de krachtigste maakt. Het maximale koppel is 645 Nm bij 1500 tpm, en het maximaal vermogen per liter is 27 pk/l. Ook deze tractor voldoet aan Trap 5.

              De transmissie heeft 3-4 groepen met 8 powershifttrappen en ondersteunt een topsnelheid van 40 km/u. Het hefvermogen achteraan is 7,0 ton, en de hydrauliek heeft een opbrengst van 115 liter per minuut via een load-sensing systeem. Het leeggewicht is 6,0 ton, met een uitzonderlijk laadvermogen van 13,8 ton.


              Onze conclusie

              Valtra pakt de vermogensklasse vanaf 100 pk serieuzer op en vervangt de voorgaande kleinere varianten van de N-modellen door een volledig nieuwe serie. Deze is lichter en maakt flexibeler werken met de frontlader mogelijk, zonder afbreuk te doen aan de veldwerkzaamheden. Prijsverschillen tot liefst zo’n 70.000 euro tussen de verschillende uitvoeringsvarianten laten echter zien dat de allroundcapaciteiten van deze tractoren ook afhankelijk zijn van je bereidheid tot investeren.

              + overzichtelijke terminal
              + topmodel te rijden als een traploze
              + veel grondspeling
              + draaibare stoel
              - te ver uitgeklede instapmodellen

              Misschien ook interessant?

              19 januari 2025

              Nieuws

              Unieke rupstank

              Tot nu toe rijdt deze giertank van Wienhoff met het Hawe-Wester-onderstel als uniek exemplaar rond op de velden van het landbouwbedrijf van Jochen Oestmann. Hij was al geruime tijd op zoek naar een bodemvriendelijk alternatief, en deze Wienhoff heeft bovendien aangedreven rupsbanden. We waren bij hem op bezoek.

              20 november 2018

              Nieuws

              Eurotrac minishovel: Groot in eenvoud

              Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?

              8 december 2024

              Nieuws

              Power-hert, de John Deere 9600i

              John Deere heeft een nieuwe motor: de JD18X. Deze opmerkelijke krachtbron debuteert in de grootste hakselaarserie van de Amerikaanse fabrikant. Op papier ziet de vermogensafgifte er veelbelovend uit; we hebben getest of hij dat in de praktijk ook waarmaakt.

              Meer nieuws en events