AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Vredo VT 7138-3 - De grootste & sterkste mestbommenwerper

              Emissienorm Trap 5 was voor Vredo aanleiding om haar grote zelfrijdende giertank aan te passen. In plaats van kleine veranderingen aan de randapparatuur werd er gekozen voor een heel andere motor. Met de nieuwe motorleverancier kreeg de machine ook een modern laagtoerentalconcept. We hadden deze nieuwe en grootste VT in een praktijktest.

              Achter de imposante behuizing van de VT7138-3 ligt het kloppend hart van deze mestgigant: de nieuwe Scania V8-motor. De uitlaatgasnabehandeling is volledig geïntegreerd, en het motorblok levert maar liefst 710 pk met een koppel van 3.320 Nm. Aan de rechterzijde van de machine zorgen grote radiateurpanelen met omkeerbare ventilator voor optimale koeling, zelfs tijdens langdurige inzet.

              De Vredo is standaard uitgerust met 900/60 R42-banden, waarmee het voertuig de bodem al spaart zónder hondengang. Dankzij het slimme ontwerp blijft de buitenbreedte – zelfs mét bandendrukwisselsysteem en een 36-meter brede Vogelsang-mestboom – onder de 3,30 meter. Daarmee is de VT7138-3 niet alleen de sterkste in zijn klasse, maar ook verrassend compact.


              Technische gegevens

              Motor
              Scania DC16, V8-motor, cilinderinhoud 16,4 l; nominaal vermogen 522 kW (710 pk) @ 1.600 tpm, max. koppel 3.320 Nm @ 1.400 tpm; emissienorm Trap 5; dieseltankinhoud 845 l, AdBluetank 69 l.

              Aandrijving & onderstel
              Vredo VVT 700 CVT, traploos; twee handmatig selecteerbare versnellingen 0 - 20 en 0 - 40 km/u; vooras hydropneumatisch geveerd, pendelassen achter; besturing met vooras, op alle wielen of in hondengang.

              Giersysteem
              FlexTank 32 m3; roterende plunjerpomp, 12.000 l/min, Vredo-snijfilter.

              Gewicht & afmetingen
              leeggewicht 28,7 t; buitenbreedte 3 m


              Lichtgroen wordt rood-geel

              Blijkbaar is de Claas-cabine bij de gespecialiseerde fabrikanten van zelfrijdende giertanks erg geliefd, want ook deze Vredo-Trac heeft zo’n stuurhut uit het Duitse Harsewinkel. De bedieningselementen (armleuning, joysticks en terminals) komen van Vredo zelf. De bediening is overzichtelijk ingedeeld, met een terminal voor het voertuig zelf en en eentje voor het mestsysteem plus aanbouwmachine.

              De knoppen en schakelaars zijn helaas niet beschrift, maar bij de reeds ingeburgerde VT-rijders zit de bediening al helemaal in hun systeem. Erg fijn zijn de geautomatiseerde procedures van de Vredo. Zo kan bijvoorbeeld de zuigarm automatisch in de vooraf opgeslagen positie uitzwenken en na het tanken ook weer automatisch terugkeren in zijn parkeerstand. Hij is tot 8 meter uitschuifbaar, zodat je gemakkelijk over greppels heen kunt aanzuigen.

              De arm zit rechtsvoor naast de cabine en stoort tijdens het rijden amper. Hij wordt bediend met een aparte joystick die logisch werkt. Zo kun je de arm laten zwenken door de joystick te draaien; dat werkt super. Bovendien herkent de VT de aanbouwmachine en past de regeling daaraan aan. Zo zwenkt de hefinrichting in hondengang en met aangebouwde boom niet uit. Op de kopakker kun je gebruikmaken van een management dat de pomp, de driewegkraan en het verdeelsysteem regelt.

              Natuurlijk schakelt de vulprocedure bij het bereiken van het ingestelde peil automatisch uit. Optioneel kun je een stuursysteem van Trimble of John Deere bestellen, en ook bij het NIRS-systeem heb je keus, tussen Zunhammer of John Deere. 


              Onze conclusie

              De nieuwe Vredo heeft een sterke motor met laagtoerentalconcept en (dus) hoog koppel. Dankzij de hondengang ontziet deze drieasser de bodem. Het mestsysteem is gemaakt op maximale output. Mooi zijn ook de geautomatiseerde procedures bij het mest uitrijden en aanzuigen. Ondanks de brede boom is de buitenbreedte klein. De AdBlue-tank mag wel wat groter zijn.


              + Grote giertank
              + Sterke motor met laagtoerentalconcept
              + Traploze transmissie
              + Met brede boom onder 3 meter
              - Krappe instap
              - Kleine AdBlue-tank

              V8 Brult door

              Voor Trap 5 veranderde Vredo van motor-leverancier: men ging van Deutz naar Scania. Er werd wel trouw gebleven aan de motorconfiguratie, het is nog steeds een heuse V8. Midden onder de tank ronkt nu de Scania DC16, die een cilinderinhoud heeft van 16,4 liter. En de Scania heeft niet alleen een grotere cilinderinhoud, hij heeft ook wat meer pk’s dan de Deutz: de DC16 levert 710 pk bij 1.600 toeren. Logischerwijs heeft ook het maximale koppel een topwaarde: bij 1.400 toeren levert de V8 3.320 Nm. De koppelkromme loopt heel vlak, bij 1.100 toeren zit hij al op 3.230 Nm. Dit past in het laagtoerentalconcept met in totaliteit lagere werktoerentallen.

              Een verder verschil ten opzichte van de eerdere krachtbron is het toerentalmanagement. Daar waar de oude motor met constant toerental draaide, wordt nu door de elektronica het motortoerental geregeld op basis van belasting en rijsnelheid. Zo wordt de motor in alle situaties optimaal benut. Om te voldoen aan Trap 5 heeft de VT7138 alles aan boord. Als je achter de linker zijkap kijkt, dan zie je hoeveel ruimte de uitlaatgasreiniging inmiddels inneemt; het lijkt alsof die meer plek nodig heeft dan de Scania-motor zelf. Voor de SCR-installatie is 69 liter AdBlue aan boord, wat erg weinig is. De dieseltank heeft een inhoud van 845 liter, wat genoeg is voor 24-urige inzet.

              De kunststof tanks zijn in principe in het voertuig ‘geschoven’. Voor werkzaamheden aan de motor kun je ze snel verwijderen en ook de giertank optillen. Aan de rechterkant van de machine zitten grote radiateurpakketten met een omkeerbare ventilator. Daarnaast is het luchtfilter goed bereikbaar. De lucht wordt overigens aangezogen bovenaan de achterkant van de cabine.


              VT7138-3: klaar voor elke kuub mest

              De Vredo VT7138-3 is ontworpen voor maximaal rendement en slimme details. Dat begint al bij de giertank, die bestaat uit een 25 kuub grote glasvezeltank, met daarbovenop een FlexTank van nog eens 7 kuub. In totaal heeft de machine dus een inhoud van 32.000 liter, zonder concessies te doen aan breedte of wendbaarheid in het veld.

              Aan de voorzijde van de machine bevinden zich de Vogelsang-verdringerpomp en het Vredo-snijfilter. Deze hydraulisch aangedreven onderdelen vormen samen een efficiënt aanvoersysteem dat grove delen verwijdert en zorgt voor een constante doorstroming naar de tank.

              Een andere slimme oplossing is de uitschuifbare zuigarm met eindstuk. Deze kan tot 8 meter overbruggen, waardoor het vullen over sloten, greppels of vanaf aanvoerwagens zonder verplaatsen probleemloos verloopt. Boven in het scharnierpunt van de zuigarm zit bovendien een krachtige centrifugaalpomp, die bij dunne mest de aanvoersnelheid flink opschroeft. Onder optimale omstandigheden is een pompopbrengst van 16.000 liter per minuut mogelijk.

              Achterop is de VT7138-3 voorzien van een draaibare en dubbelwerkende hefinrichting, die geschikt is voor zware aanbouwmachines zoals schijvenbemesters of brede sleepvoetenbomen. Zoals in onze test: een volledig aangekoppelde bemestingsboom. De hefinrichting draait mee in de gekozen stuurmodus, bijvoorbeeld in hondengang, en zorgt zo voor een stabiele en strakke lijn tijdens het werk.

              Vario voor meer dan 700PK

              Het is amper te geloven, maar Vredo heeft de traploze transmissie zelf ontwikkeld. Andere mogelijkheden had de fabrikant uit Dodewaard ook niet, want er is geen passende traploze transmissie voor een motorvermogen van meer dan 700 pk op de markt. In principe is hij opgebouwd zoals de Vario-transmissies van Fendt.

              Er zijn twee handmatig te schakelen versnellingen voor de keuze tussen weg- en veldgebruik. Zo kun je in de wegversnelling traploos van 0 naar 40 km/u en in de veldversnelling van 0 naar 20 km/u. Alledrie de sturende assen komen van Omsi. De voorste is hydropneumatisch geveerd, de twee achterste zijn als bogie-eenheid opgehangen. Qua sturen kun je kiezen tussen voorwiel-, vierwiel- of hondengangbesturing.

              Daarom is er uiteraard ook De ruime cabine koopt Vredo in bij Claas. Met de linker joystick bedien je het giersysteem, de kleinere rechts is voor de zuigarm. Vredo VT 7138-3 Bemesting & gewasverzorging een draaibare hefinrichting achter, die passend bij de stuurwijze meedraait. Hij kan maximaal 12 ton tillen en is dubbelwerkend, zodat je in zware omstandigheden de mestinjectoren met aanlegdruk kunt belasten.

              Standaard zijn er dikke sloffen in de maat 900/60 R42 gemonteerd. Af-fabriek is daarvoor een bandenaflaatsysteem leverbaar. Optioneel is er ook nog de maat 1000/65 R32. Voor het rijden op de weg zit onder de drieasser een kleine hulpas die automatisch omlaag komt, want de hele combinatie inclusief boom weegt meer dan 30 ton. Het leeggewicht van de Vredo-Trac is al 28.700 kilo.


              Tot 16 kuub per minuut

              Voor de Duitse markt heeft Vredo de zogenaamde FlexTank, om de drieasser met de brede boom binnen de drie meter breedte te kunnen houden. Deze tank-optie bestaat uit een 25 kuub grote kunststoftank en een 7 kuub grote ‘gierzak’ die bovenop de tank is gemonteerd en die op het veld uitvouwt. Dus in totaal 32.000 liter, net als de ‘normale’ versie. Passend bij deze enorme tankinhoud is de capaciteit van de mestpomp aan de voorkant.

              De verdringerpomp van Vogelsang haalt 12.000 liter per minuut. Hij wordt hydraulisch aangedreven, zodat hij onafhankelijk van het motortoerental draait. Dat was de technici van Vredo echter nog niet genoeg, en dus zit er in de zuigbuis een centrifugaal-turbopomp, die bij dunne giermest nog eens extra gas geeft.

              Hij stuwt de drijfmest via een bypass in de tank. Volgens opgave van Vredo is er voor het vullen van de 32 kuub grote tank in optimale om-standigheden maar twee minuten nodig; dat betekent een pompopbrengst van 16.000 l/min! Ook wij waren tijdens de test met rundergier verrast door het snelle vullen.

              Naast de Vogelsang-pomp zit een hydraulisch aangedreven snijfilter van Vredo. Die snijdt grotere bestanddelen klein of vist niet-snijdbare objecten eruit. Erg fijn is de hydraulisch te openen opvangbak, die je vanuit de cabine kunt bedienen.

              Dit jaar kwam de nieuwe drieassige Vredo VT7138 op het loonwerkbedrijf van Marko Gabriel. Hij had eind maart al meer dan 500 uur op de teller staan – dat komt neer op bijna continu, de klok rond mest uitrijden! Hoeveelheden van meer dan 150 kuub per uur zijn geen zeldzaamheid voor dit Nederlandse mest-vlaggenschip.

              Om dat voor elkaar te krijgen, moet niet alleen de mestketen qua aanvoerwagens erop afgestemd zijn, maar moet ook de uiteindelijke verspreider in de absolute topklasse spelen. En dat doet de Vredo VT7138-3. In zijn segment heeft hij vrijwel geen concurrentie. Een andere zelfrijder met een 32 kuub grote tank is er niet, en ook de 710 pk zijn ongeëvenaard. Zelfs de sterkste Europese tractoren komen niet aan dit vermogen.

              Zo is de VT7138-3 wat dat betreft de sterkste op de markt – net als zijn voorganger 7028-3 was. In het kader van emissienorm Trap 5 moderniseerde Vredo haar grote zelfrijder-vloot. De grootste vernieuwing is te vinden in de motorruimte. Die verandering heeft echter een belangrijke invloed op de hele machine; daarover later meer. Met deze grote Vredo gaat de fabrikant een iets andere weg dan de concurrentie.

              Daar zijn dit soort machines vaak gemaakt op mestsystemen met directe inwerking, maar Vredo heeft bij deze drieasser ook rekening gehouden met brede mestbomen. Zo blijft de VT7138-3 bijvoorbeeld binnen de drie meter breedte met een 30 meter brede sleepvoetenboom. Met de 36-meter-Vogelsang in onze test komt hij op 3,30 meter. Bij andere fabrikanten zit alleen de basismachine al tegen de 3,30 meter.


              XXL-giertankcombinaties vergeleken

              In de klasse van zelfrijdende mestmachines voor zwaar werk zijn er slechts enkele machines die echt op schaal opereren. De Vredo VT7138-3, de Ploeger AT 5105 en de Claas Xerion ST met oplegger behoren tot deze XXL-categorie. Hoewel ze verschillen in opbouw en filosofie, delen ze één doel: maximale mestcapaciteit, hoge prestaties en efficiënte inzetbaarheid. Een vergelijking van deze drie giganten laat zien hoe ieder merk zijn eigen keuzes maakt in motorisering, bouw en techniek.

              Motoren en prestaties
              De Vredo VT7138-3 is uitgerust met een Scania DC16 V8-motor met een indrukwekkende cilinderinhoud van 16,4 liter. Deze motor levert 710 pk bij 1.600 tpm en genereert een maximaal koppel van 3.320 Nm bij 1.400 tpm. De Ploeger AT 5105 maakt gebruik van een Scania DC13 zescilinder-in-lijn, goed voor 550 pk bij 1.600 tpm en een koppel van 2.475 Nm bij 1.400 tpm.De Claas Xerion ST met oplegger vertrouwt op een Mercedes-Benz OM470 zescilinder-in-lijn, met 458 pk bij 1.900 tpm en een maximaal koppel van 2.200 Nm bij slechts 1.100 tpm.

              Transmissie en aandrijving
              Vredo ontwikkelde zelf een traploze Vredo VVT 700 CVT-transmissie, met twee handmatig selecteerbare snelheidsbereiken (0-20 en 0-40 km/u). Zowel de Ploeger als de Claas maken gebruik van de ZF Eccom 5.0 CVT, een veelgebruikte traploze transmissie in dit segment. Wat betreft het onderstel: de Vredo en Ploeger zijn beide uitgevoerd als drieassers, waarbij de Vredo zes wielen telt en de Ploeger vijf. De Claas ST heeft twee aangedreven assen met een opleggercombinatie, wat een andere gewichtsverdeling en rijervaring met zich meebrengt.

              Bandenconfiguratie
              De Vredo wordt standaard geleverd op 900/60 R42-banden, wat zorgt voor een groot contactoppervlak en lage bodemdruk. De Ploeger is iets breder uitgerust met 1050/50 R32-banden. De Claas Xerion ST rijdt op een combinatie van 710/85 R38 en 900/60 R42 afhankelijk van de uitvoering en opleggerconfiguratie.

              Tankinhoud en mestpomp
              De Vredo heeft een combinatie van een 25 m³ glasvezeltank en een 7 m³ FlexTank, goed voor een totaal van 32.000 liter. De Ploeger beschikt over een 25 m³ glasvezeltank, zonder flexibele uitbreiding. De Claas Xerion ST kan met een opbouw van bijvoorbeeld SGT of Kaweco tot circa 30.000 liter mest meenemen in een stalen tank.

              Alle drie machines zijn uitgerust met een krachtige mestpomp:

              • Vredo: 12.000 liter per minuut (plunjerpomp, plus extra centrifugaalpomp bij aanzuigen)

              • Ploeger: 9.000 liter per minuut

              • Claas Xerion: afhankelijk van opbouw 9.000 of 12.000 liter per minuut

              Hefvermogen
              Bij de hefprestaties toont Vredo een forse capaciteit van maximaal 10 ton, waar de Ploeger 6,5 ton haalt en de Claas Xerion ST op circa 7 ton uitkomt.

              Gewicht
              Het leeggewicht van de Vredo bedraagt 28,7 ton. De Ploeger weegt 25 ton, terwijl de Claas Xerion ST-combinatie vanaf 32 ton weegt, afhankelijk van de gekozen opleggerconfiguratie.


              Misschien ook interessant?

              19 januari 2025

              Nieuws

              Unieke rupstank

              Tot nu toe rijdt deze giertank van Wienhoff met het Hawe-Wester-onderstel als uniek exemplaar rond op de velden van het landbouwbedrijf van Jochen Oestmann. Hij was al geruime tijd op zoek naar een bodemvriendelijk alternatief, en deze Wienhoff heeft bovendien aangedreven rupsbanden. We waren bij hem op bezoek.

              20 april 2025

              Nieuws

              Holmer Terra Variant 650 - Traploze krachtpatser

              Meer vermogen en een op maat gemaakte traploze transmissie, dat zijn de hoofdingrediënten van een moderne nieuwe zelfrijdende giertank van Holmer. Ziehier de geboorte van de Terra Variant 650.

              8 december 2024

              Nieuws

              Power-hert, de John Deere 9600i

              John Deere heeft een nieuwe motor: de JD18X. Deze opmerkelijke krachtbron debuteert in de grootste hakselaarserie van de Amerikaanse fabrikant. Op papier ziet de vermogensafgifte er veelbelovend uit; we hebben getest of hij dat in de praktijk ook waarmaakt.

              Meer nieuws en events