Hans, met inmiddels een middelgroot GWW-bedrijf in Beverwijk, zag deze win-winsamenwerking goed zitten. “Ik zorg ervoor dat de mallen op bouwplaatsen en bij grote bouwbedrijven komen te staan. Van de honderd kuub constructiebeton die zij dagelijks verwerken, blijven er altijd wel drie tot vier over.” Bart vult aan ter vergelijking: “Als je een cake bakt, heb je ook voldoende beslag nodig. Je kunt niet later bijmaken. Dat werkt natuurlijk ook zo in de bouw.”
Dit restbeton wordt in de mallen gestort, zodat er blokken ontstaan. Hans: “Wij halen deze op en verkopen of verhuren ze via een leaseconstructie onder de merknaam Beverblock. Met ons machine- en wagenpark vanuit het bedrijf kunnen wij dit prima organiseren en is deze handel een mooie aanvulling. Bovendien is het een duurzaam product. We maken op deze manier van hoogwaardige afvalstromen een circulair eindproduct dat CO₂-neutraal is.”
Blokkenkringloop
Er is veel vraag naar de betonblokken, inmiddels verkrijgbaar in diverse vormen en maten. “Je kunt ze gebruiken voor keerwanden, om vakken te maken voor grondstoffenopslag, voor gebouwen, voor dijkverzwaring en als golfbrekers en natuurlijk als road barriers, ofwel als anti-terreurblokken”, noemt Hans. Bart: “In de PC Hoofdstraat in Amsterdam staan ze ook voor de winkel van Louis Buitton, zoals wij het dure-tassenmerk inmiddels noemen.”
“Ze worden ook gebruikt rondom haspels voor bijvoorbeeld windmolenparkkabels”, noemt Hans op. De blokken zijn stapelbaar, wat ze sterk en veelzijdig maakt. Zelfs over één blok rijdt een vrachtwagen niet heen en als muur van vier ton gewicht op één meter breedte zijn ze ook niet ‘eventjes’ om te duwen. Maar met een geschikte machine is verplaatsen echt een fluitje van een cent.”
Het start met hergebruik van hoogwaardig beton, wanneer het blok versleten is en de puinbreker ingaat kan deze weer dienen als grondstof voor een nieuw blok. “Zo houden we de kringloop in stand en belasten we het milieu minimaal. De Beverblokken zijn uitermate geschikt voor een permanente, maar zeker ook voor tijdelijke constructies. Wil je het terrein na verloop van tijd anders inrichten, dan kan dat heel gemakkelijk. Door de Beverblokken eenvoudig af te stapelen en op een andere plek weer op te stapelen. En bij een verhuizing neem je de blokken gewoon mee. Zo hebben wij nu bijvoorbeeld 1500 blokken verhuurd voor een groot project, een tijdelijke fietsenstalling. Na afloop komen ze weer terug. Zonder waardeverlies. Zie het als een soort statiegeld. Wij verkopen ze gewoon weer door”, vertelt Hans. Drie trailers met nieuwe mallen komen elke week aan in Stompetoren en rijden ook weer uit met samengestelde pakketten voor klanten over de hele wereld. Een ongekend volume, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
Betrouwbaar, flexibel en duurzaam toekomstbestendig
Betonblock biedt eindeloze bouwmogelijkheden door een uniek en uitgebreid assortiment mallen voor de productie van blokken uit gestort beton. Dankzij slimme deelwanden is één mal te gebruiken voor verschillende kleinere typen blokken. Handig én kostenefficiënt. De mallen zijn gemaakt van hoogwaardig staal met poedercoating van hoge kwaliteit. De meeste worden vervaardigd in de eigen fabriek in Bulgarije. Vrijwel alle producten zijn permanent uit voorraad leverbaar. Dagelijkse transporten zorgen dat u uw bestelling altijd op korte termijn in huis of op locatie heeft.
Het bedrijf is marktleider door de constante focus op innovatie, productontwikkeling, uitstekende afwerking en een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Trumpf lasermachines, kantbanken en lasrobots zorgen voor een constante kwaliteit met een nauwkeurig resultaat in het eindproduct.