Nieuws
Eurotrac minishovel: Groot in eenvoud
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Vier nieuwe Eurocomach graafmachines kocht Ron Mak onlangs bij Guiata & Schoorl uit Assendelft. De laatste een paar weken geleden. Mak, gespecialiseerd in grondverzet, is al 25 jaar klant bij het bedrijf van Kees Schoorl. “Ik wil alle machines die ik nodig heb zelf in eigen huis hebben.”
"Hoe gekker de klus, hoe leuker, ik wil trots kunnen zijn op al het werk wat ik lever."
Op de vraag wat Ron Mak nou precies doet, komt meteen – in vet Noord-Hollands – een tegenvraag. “Hebbie effe? Want dat is nogal wat. Het is een grondverzetbedrijf, maar alledaags grondverzet is misschien wel het minste. Ik bouw nog net geen huizen, maar het scheelt niet veel.”
Wat Mak dan wel allemaal doet, is inderdaad een heel verhaal. Voorbeeldje: pas geleden leverde hij een schoolplein op waar kunstenaars aan het werk waren. “Zij hebben de houten sculpturen gemaakt, maar al het andere doen wij: het grondwerk, de hoogteverschillen maken, de bestrating, de trapjes en opstapjes aanleggen. Als er hier in de Wormer of omgeving filmopnames zijn en er moet iets gedaan worden, dan bellen ze mij. Fabriekshallen die van binnen gesloopt en leeggehaald moeten worden, werk voor het waterschap of rioolwerkzaamheden voor de gemeente: ik verzet alles wat verzet moet worden, met het grootste gemak. Snap je ‘m: Mak voor het gemak.”
Reclame maken doet Ron Mak niet. In de 29 jaar dat hij nu zijn eigen bedrijf heeft, heeft hij dat ook nooit gedaan. “Hoeft niet”, zegt hij. “Ik heb nog nooit een dag om werk verlegen gezeten. Zelfs middenin de crisis niet. Ik heb voortdurend zes tot tien man aan het werk, allemaal zzp’ers. Ik sta nooit stil. Ook in de bouwvak niet. Dat gaat bij mij gewoon door. In de vakantie moeten schoolpleinen worden opgeknapt, zandbakken gerenoveerd, en willen particulieren toch eindelijk die nieuwe tuin laten aanleggen.”
Mak laat een paar foto’s zien van een klus die ook net geklaard is: een terras met een vlonder in het water. “Dan doen wij niet alleen het grondwerk – ik heb ook een ponton, waarmee ik vanaf het water kan werken – maar zorgen ook voor de bestrating, de stenen en we leggen het terras en de houten vlonder aan. Ik zie mezelf en de jongens die voor me werken ook niet als machinisten. We kunnen ook met onze handen werken. We zijn allrounders.”
Het is een bewuste keuze van Mak om zelf de machines te hebben die hij nodig heeft. “Ik kan het wel huren, maar als ik het zelf heb, hoef ik er niet over na te denken. Ik weet wat er in huis is en wat ik nodig heb voor welke klus. Een ander voordeel van eigen materiaal is dat dezelfde mensen aan een klus kunnen blijven werken: die weten wat de afspraken zijn en wat de bedoeling is. Als ik toch steeds weer aan iemand anders moet uitleggen wat ie moet doen, kom ik nergens meer aan toe. Ik heb het zo al druk genoeg.”
Van een negen-tot-vijf-mentaliteit is geen sprake. Mak weet niet eens wat dat is. “Ik probeer om tien uur ’s avonds thuis te zijn, maar dat lukt niet altijd. En ik probeer het op zes dagen in de week te houden, maar ook dat lukt niet altijd. Weken van zestig tot tachtig uur zijn hier geen uitzondering. Dat hou je alleen maar vol als werk ook je hobby is: je moet het wel echt leuk vinden, die gekkigheid. Dat is meteen ook mijn probleem: ik vind te veel leuk. Hoe gekker de klus, hoe leuker ik het vind. Het is eigenlijk al heel wat dat ik tegenwoordig wel eens nee zeg. Maar alleen als het echt niet anders kan. Ik hou niet van nee zeggen, maar liever dat dan een klant teleurstellen met werk dat niet op tijd af komt omdat het eigenlijk te druk is. Als je dat van tevoren weet, moet je het niet aannemen, vind ik. Dan lijdt de kwaliteit er onder. Daar wordt die klant niet gelukkig van, maar ik ook niet. Ik wil trots kunnen zijn op al het werk wat ik doe.”
Gelukkig hoeft het niet vaak, nee zeggen. Mak kan vrijwel alle klussen aan, juist omdat hij alle machines zelf heeft staan. Het begon met één kraan, daar kwam een minigraver bij en inmiddels staat de loods vol machines. Hij is al 25 jaar klant bij Guaita & Schoorl. “Ik heb Kees Schoorl leren kennen toen we allebei bij de Hoogovens aan het werk waren. We hielpen elkaar met klussen. Hij legde betonplaten voor mij. Zo is het contact ontstaan en dat is daarna alleen maar gegroeid. Het is een prettige relatie. En als je iemand wat beter kent, blijf je zaken met elkaar doen hè. Ik heb wat dat betreft een prettig netwerk opgebouwd. Als er iets is, als ik iets nodig heb, kan ik ervan op aan. En andersom ook natuurlijk.”
Misschien ook interessant?
Nieuws
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Wanneer je dagelijks met zware machines werkt en regelmatig van werktuig wisselt, is een goede trekhaak van groot belang. Scharmüller, met jarenlange ervaring in de landbouwsector, biedt trekhaakframes die het werk sneller, veiliger en gemakkelijker maken. In deze blog leggen we uit waarom Scharmüller trekhaakframes een slimme keuze zijn en hoe ze zich in de praktijk bewijzen.
Nieuws
Niet alleen qua uiterlijk maakt de Krone BiG Pack 1270C een sprong voorwaarts, ook de wijzigingen in het voorperskanaal zijn veelbelovend. De chauffeur kan daarbij op comfortabele wijze instellingen doen. We reden met de BiG Pack 1270 VC.