AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Het verhaal van Aalt Pieper - ''De handel is toch het leukste''

              Aalt Pieper is nog maar 24 jaar, maar doet met zijn handelsonderneming prima zaken. Zelf geïmporteerde minigravers en aanbouwdelen vormen het kern van de bedrijvigheid op het terrein in Putten. “Voorraad hebben van de artikelen waar veel vraag naar is, is het belangrijkste. Dat de vraag steeds verandert, maakt het extra uitdagend.”

              “Minigravers zijn we juist meer mee gaan doen. Toen de containerprijzen laag waren, dachten veel eendagshandelaren: doe mij ook maar een containertje. Dus overal en nergens waren er opeens mensen die ook minigravers uit China verkochten. Tot de prijzen van zeevracht steil omhoog gingen. Toen werd het te duur en waren ze allemaal weg.

              Ook leek de bestaande concurrentie een beetje weg te vallen toen de zeevrachtprijzen zo hoog waren. Het leek alsof iedereen de handen op de knip hield, wachtend tot de prijzen omlaag ging. Dat doet een Pieper juist niet: wij bleven kopen om een goede voorraad te behouden en die zet werd beloond. Langzamerhand raakte bij iedereen de voorraad een beetje op en toen begon het bij ons steeds drukker te worden. Doordat we groot kunnen inkopen en rechtstreeks bij de fabriek, kunnen we gunstige prijzen blijven rekenen.

              Prijs is belangrijk bij ons. We zitten niet in het hoogste segment, met dure A-merken, maar in het segment eronder. De wat goedkopere maar wel degelijke modellen voor particuliere klanten en vaak wat kleinere bedrijven die er een machine bij willen hebben voor af en toe. Kwalitatief goed spul, maar niet voor heel intensief professioneel gebruik. Vergelijk het maar met een boormachine voor een particulier: een prima ding voor incidenteel gebruik, maar niet voor een vakman die het dagelijks intensief gebruikt.

              Onze minigravers en aanbouwdelen worden gekocht door onder meer particulieren, agrariërs die af en toe op hun erf wat willen doen, hoveniers die een machine willen voor erbij, klusbedrijven, hobbyboeren, paardenhouders. En door andere handelaren die graag een betaalbare machine in hun assortiment erbij willen. Wij hebben inmiddels ook vaste afnemers in Portugal, België, Bulgarije, Oostenrijk, Duitsland, Estland en Slovenië die machines bij ons inkopen.”


              “Jaren geleden is mijn vader naar China gegaan om handel te vinden. Die autobruggen bijvoorbeeld, waar ik eerder over vertelde. Hij is gewoon naar de beurs gegaan, de Canton Fair. Daar kwam hij Chinezen tegen die dat maakten in hun eigen metaalfabriek. Zo zijn er door te reizen en gewoon dingen te doen vele handeltjes ontstaan.  

              De minigravers is een zelfde verhaal: mijn vader stond met een Chinese fabrikant van ons op de Bauma-beurs in München. Ze zaten weggestopt in een of ander uithoekje waar niemand kwam, alleen mensen die verdwaald waren. Omdat er toch niemand langs kwam, is mijn vader de hele week in onderhandeling gegaan met de Chinezen die naast hem stonden. Die hadden onder meer minigravers. Daar heeft ie een containertje van gekocht om eens te proberen. Die container was aardig gauw weg. 

              Stom geluk dus dat we elkaar zijn tegengekomen. Maar we hadden wel de juiste fabriek te pakken. Want deze mensen willen wel echt luisteren en verbeteren. Het begon met een zwenkarm waarmee je mooi langs de kant kunt graven, daarna verstelbare rupsen zodat het machientje door een tuinpoort kan, vervolgens bediening aan de zijkant en zo werd de machine als maar beter. De laatste upgrade is standaard een hydraulische duim op elke WCM-CTX8010 model.”


              “Doordat de fabriek bereid is mee te veranderen, lopen wij steeds een stapje voor op andere Chinese fabrikanten. Andere partijen willen, durven of kunnen niet voorop te lopen in ontwikkelingen. Die wachten tot iedereen die aanpassingen al heeft en hobbelen er dan nog eens achteraan. Prima, want dan houden wij het voordeel. Soms hebben we ook pech natuurlijk. Ik doe wel eens een miskoop. Goedkope aanbouwdelen die van slechte kwaliteit bleken te zijn. Het beste lesgeld is duur lesgeld, zegt mijn vader altijd. Dat betaal je maar één keer, hè. Met die miskopen komt het vanzelf wel goed.

              Ook hebben we dit jaar de machines een nieuwe look gegeven. De machines waren eerst geel, maar op die kleur zijn de mensen uitgekeken. Nu zijn ze chique donker grijs met frisgroen. Heel modern. Alles komt nu ook in dezelfde kleur. Wat ze ook mooi doen is heel subtiel de merknaam WCM in het koelingsrooster verwerken.

              De naam WCM is bedacht door een Australiër. Mijn vader zat met die beste man aan de bar en hij vertelde dat hij ook machines verkocht uit China, maar dat hij er geen Chinese tekens op wilde. Hij had daarom de naam WCM bedacht: World Construction Machinery. Hij stelde toen aan mijn pa voor dat hij ook die naam ging gebruiken. ‘Dan is het echt internationaal’, zei hij. Sinds dit jaar is het een officieel merk. Soms gaan die dingen zo, en ontstaan de ideeën aan de bar.”

              Tekst en foto’s: Natascha Kayser


              Aalt Pieper: “Sinds een paar jaar ben ik het bedrijf van mijn vader (voormalig motorcoureur Gert Pieper; red) langzaam maar zeker aan het overnemen. Het zijn nu nog twee aparte bedrijven, maar hij doet steeds een beetje minder en ik steeds een beetje meer.

              Ik wist al vroeg dat ik de handel in wou. Maar wilde ook iets technisch kunnen, want ik zag dat er vaak spul stond dat het niet deed. We hebben in de familie mensen die goed zijn met houtbewerking en metaalbewerking, en handel zou ik wel leren van die ouwe van mij, dus ik ben gaan leren voor elektromonteur.

              Ik heb niveau 2 gehaald en ik was ook bezig met niveau 3, maar die heb ik niet afgerond. Ik was namelijk tijdens die opleiding drie maanden naar Australië geweest en daardoor had ik niet genoeg stage-uren om examens te doen. Ik wou ook niet nog langer stagelopen voor een papiertje waar ik niet per se veel aan heb als ik de handel in wilde. Ik ben de opleiding ook alleen begonnen voor de kennis. Halverwege 2018 ben ik gestopt met de opleiding en heb ik me ingeschreven bij de Kamer van koophandel met mijn handelsonderneming.


              “Toen ben ik in het begin van 2019 volledig aan de gang gegaan. Mijn vader deed toen in autobruggen en alles waar daar om heen hangt in de categorie werkplaatsinrichting. Dus ik heb eerst een poosje autobruggen verkocht en geplaatst op locatie. Maar ik kwam erachter: dat is niks voor mij. Ik vergat altijd één ding – een veiligheidskabel, een afdekplaatje of een zak boutjes. Dus elke keer moest ik terug naar die klanten. Daar was ik wel een keer klaar mee, dus ik dacht: ik blijf lekker thuis, waar alles bij de hand ligt. Gewoon lekker bezig met handel, want dat is toch het leukste.

              Sindsdien is het steeds meer geworden. Eerst deed ik alleen verkoop, nu ook inkoop. Mijn vader doet nog zijn eigen dingen, maar ik neem steeds meer over, ook wat contacten betreft. En nu heb ik ook een eigen voorraad die ik moet onderhouden.

              We doen best veel hier: machines en werktuigen, vooral minigravers en -shovels, aanlasoren, aanbouwdelen, bouwstempels en betonplex. Het aanbod wisselt nog wel eens, maar dat zijn de dingen die we altijd wel hebben. Het hangt een beetje af van wat de prijzen doen. Met knipscharen en kantbanken bijvoorbeeld zijn we gestopt toen de zeevracht zo duur werd. Daardoor werd het product ook net even iets te duur voor de handel.”

              “Omdat ik aardig wat machines deed, moest ik steeds meer onderdelen hebben. Dus ben ik op zoek gegaan of iemand in Nederland onderdelen verkocht voor Chinese machines. Niets gevonden, dus verder gekeken in heel Europa. Losse onderdelen kon ik alleen maar bij de fabrikant zelf krijgen. Maar ik wou niet de hele tijd wachten op die garantie-onderdelen die weken onderweg zijn.

              Toen heb ik het idee gekregen om zelf maar containers vol onderdelen te laten komen, zodat ik mijn eigen klanten snel op weg kan helpen en andere mensen die machines zonder garantie hebben te voorzien aan betaalbare onderdelen.

              Van een aantal specifieke aanbouwdelen en onderdelen ontdekten we dat we voor heel veel verschillende merken kunnen leveren, omdat er weinig variatie in zit. Het uiterlijk is anders, maar in principe is het hetzelfde. In dat opzicht hebben de Chinezen het goed gekopieerd van elkaar, want het past gewoon allemaal onderling. Van die onderdelen hoef je dan niet zoveel soorten op voorraad te nemen. Vanwege onze grote voorraad in aanbouwdelen voor Chinese minigravers, komen mensen overal vandaan om hier aanbouwdelen te bestellen, want de prijzen zijn heel scherp.

              Voor het mooie zou ik nog graag een tweede hal erbij hebben, met een vast laaddok waar een container aan past. Dan kan ik binnen lossen van plaats buiten in de kou en nattigheid en net even wat meer handel droog zetten.

              We maken wel optimaal gebruikt van de ruimte door alles torenhoog op te stapelen door middel van onze stapelrekken. Een ideaal product voor mensen met een wisselende inhoud, hierdoor ben je nooit gebonden aan een vaste indeling en kun je makkelijk schakelen.”

              Kijk voor meer informatie op handelsondernemingpieper.nl


              Misschien ook interessant?

              15 februari 2025

              Nieuws

              Het verhaal van Hakselteam Tukkers

              Gerrit van de Riet uit Ambt Delden was als jongen al met machines bezig. Het werd zijn werk, als loonwerker en in het mechanisatiebedrijf. Nu is het alleen nog hobby. Met wat vrienden en met zijn kleinzoon vormt Van de Riet Hakselteam De Tukkers, die met hun oldtimer hakselaars over een paar weken weer in actie mogen komen. “Het is zo allemachtig mooi om dat maïs te zien verdwijnen in de machine.”

              23 juni 2023

              Nieuws

              Het verhaal van – Herman ter Wijlen

              Lees hoe Herman ter Wijlen bij Wijha boeren helpt met melktechniek, ventilatie en stalinrichting. Innovatie staat centraal bij dit Hardenbergse bedrijf.

              24 juli 2020

              Nieuws

              Het verhaal van Marc Mooren - Mooren Machines

              Meer nieuws en events