Nieuws
Op de dam bij: Heus Tractors in Mijnsheerenland
100 jaar Heus Tractors: van landbouwmachines en tractoren naar de import van Eurotrac wielladers en minishovels.
Nieuws
Op de dam bij Ufkes Greentec in Drachten staan grote machines. Houtversnipperaars, stobbenfrezen en boomzagen voor het onderhouden en rooien van bomen, bestemd voor de professionele markt wereldwijd. “We zijn zowel fabrikant als mechanisatiebedrijf, gespecialiseerd in bosbouw”, vertelt operationeel manager Piet Yntema.
Misschien ook interessant?
Nieuws
100 jaar Heus Tractors: van landbouwmachines en tractoren naar de import van Eurotrac wielladers en minishovels.
Nieuws
Landbouwmechanisatiebedrijf Fa. H.A. Kort was in 1977 de eerste klant van Egbert Soer, toen die zijn bedrijf in onderdelen voor landbouwmachines begon in Meppel. Daar kwamen hun zonen, Ronald Kort en Karst Soer, achter toen ze in onderhandeling waren over de verkoop van E. Soer BV. Een tweegesprek met Ronald Kort en Karst Soer over toeval, historie en handel.
Nieuws
Functionele techniek: dat is de kern van Meclean. Wat niet bijdraagt aan de functionaliteit van de professionele reinigingsmachines, hoeft er ook niet op. Die filosofie is ook terug te zien op de dam van Meclean in Terneuzen. “We hebben een professionele passie voor wat we doen, met Zeeuwse nuchterheid”, zegt oprichter en directeur Coen Verhelst.
De twee rollen van Ufkes Greentec zijn keurig gescheiden. In het ene pand aan de Kelvinlaan, met zicht op de snelweg A7, zijn de showroom, de werkplaats en de kantoren gevestigd. In het andere pand, een stukje verderop, is de fabriek. Op deze productielocatie van 4400 vierkante meter worden de machines van Ufkes Greentec ontworpen, gemaakt en getest. Die staan tentoongesteld in de showroom op snippers hout die door de eigen machines zijn geproduceerd. Het pand wordt ook verwarmd met de houtsnippers die bij het testen van machines verkregen worden.
Het begon in 2004 toen Jippe Ufkes machines ging importeren. Die moesten vaak worden omgebouwd. “In de Verenigde Staten en Canada worden houtversnipperaars op een andere manier en voor andere doeleinden gebruikt dan hier in Europa, waar houtsnippers overwegend voor biomassa worden gebruikt”, legt Piet Yntema uit. Hij werd een paar jaar geleden operationeel verantwoordelijke van Ufkes Greentec en houdt zich vooral met de commerciële en managementkant van het bedrijf bezig.
Met de focus op in- en verkoop van houtversnipperaars, boomknippers, stobbenfrezen en houtkranen ontwikkelde het bedrijf zich snel, maar de echte groei kwam vooral vanaf het moment dat Ufkes besloot om ook zelf machines te gaan bouwen. “Het ombouwen was zoveel werk dat het goedkoper was om zelf te bouwen”, legt Yntema uit. “Een extra voordeel van zelf ontwikkelen en bouwen is dat je een machine dan ook vanaf de basis kunt opbouwen zoals het hier gewenst is. Ruim 85 procent van wat we verkopen volledig eigen Greentec-product.”
De locatie die in 2009 in gebruik werd genomen, werd te klein. Daar zijn nu alleen nog de kantoren, showroom en werkplaats gehuisvest. Voor de productie kwam in 2017 een gloednieuwe fabriek, ook aan de Kelvinlaan, maar een eindje verderop.
In de ruime en lichte productiehal, met grote doeken waarop bomen staan die een prettige sfeer geven, worden de machines gemaakt en getest. Het gaat om indrukwekkende hoeveelheden. “Op dit moment maken we en verkopen we zo’n 135 versnipperaars per jaar. Dat varieert van hele grote machines met een motor van 780 pk, die met gemak bomen van 90 centimeter diameter kan verwerken, tot de elektrisch aangedreven versnipperaar die takken en stammen van maximaal 30 centimeter kan verwerken en ideaal is voor gebruik in woonwijken.”
In de testruimte van de fabriek wordt net een van de grootste machines onderworpen aan een laatste test voordat hij naar de klant gaat. Alle bewegende, hydraulische delen worden getest, wat in dit geval betekent dat de enorme bak van de machine omhoog gaat en kantelt: dezelfde beweging die nodig is om de verzamelde snippers hout in een vrachtwagen of container te kieperen.
“Deze machine is zo ontworpen en samengesteld dat er maar één man nodig is”, legt Piet Yntema uit. “De kraan - met grijper - is geïntegreerd met de versnipperaar en de opvangbak. Alles is op elkaar aangepast, zodat één man alles kan doen. Zo proberen we het de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken.”
Dat uitdenken en aanpassen gebeurt op de eigen research and development-afdeling, waar een stuk of zeven engineers alles bedenken en uitwerken. “Echte Willie Wortels, met geweldige ideeën. Daar ligt ook wel de basis van het bedrijf, want Jippe Ufkes is ook zo’n uitvinder. Het ontwikkelen doen we samen met onze klanten, om zo tot oplossingen te komen voor de problemen waar zij tegenaan lopen en tegemoet te komen aan de wensen die zij hebben. Nederland en België vormen zo een belangrijk deel van onze markt, al gaat ongeveer de helft van onze producten verder weg: naar Engeland, Frankrijk maar ook Australië en Amerika.”
In totaal werken er ruim zestig mensen fulltime in de productie, onderhoud, revisie, reparatie, ontwerp en verkoop van de machines.
De klanten van Ufkes Greentec zijn bijvoorbeeld hoveniersbedrijven, overheden als waterschappen en gemeentes, aannemers, loonwerkers en bosbouwers. “We zijn goed in machines die langs de weg of op een werf draaien”, vertelt Yntema. “Alles wat te maken heeft met houtversnipperen. Sinds kort maken en leveren we ook zelf slijpbanken om messen voor versnipperaars te slijpen.”
Naast de productie en service aan nieuwe machines is Ufkes Greentec ook actief op het gebied van revisie en opknappen van gebruikte bosbouwmachines. “Dat is ook waar we van oudsher goed in zijn. We ruilen gebruikte machines in en bereiken daarmee ook nieuwe klanten. Machines van ons eigen merk reviseren we. Machines van andere merken knappen we op zodat ze weer de handel in kunnen. Ook daarin werken we graag samen met lokale landbouwmechanisatiebedrijven.”
Op de dam bij
Ufkes Greentec
Kelvinlaan 80
9207 JB Drachten
+31 (0)512 584 760
info@ufkes.net
ufkes.net
De basis waarmee Ufkes een kleine twintig jaar geleden begon, was het aanpassen van machines. Dat deed hij op zo’n manier dat de aanpassing al in de machine zelf werd gedaan, zodat die op vrijwel elke willekeurige kraan, graafmachine of trekker past. “Daardoor zijn er aan die graafmachine of trekker weinig aanpassingen nodig. Die kan dus ook voor andere toepassingen gebruikt worden.”
Als er al aanpassingen gedaan moeten worden, dan gebeurt dat in de werkplaats naast de showroom, waar ook service en onderhoud wordt uitgevoerd. Het betreft dan dingen als hydrauliek en elektronica aanpassen, een joystickbediening of een beeldscherm inbouwen, of specifieke bosbouwbescherming. “Dat wat net te specialistisch is voor het lokale landbouwmechanisatiebedrijf, waarmee we overigens heel graag samenwerken en waar we graag ondersteuning aan bieden. Onze focus ligt op de eindgebruiker, maar we zijn er niet op uit om werk of klanten van een LMB weg te trekken, maar bieden juist die ondersteuning die een lokaal bedrijf nodig heeft om zijn klant – die ook onze klant is – goed te kunnen helpen.”