
Nieuws
Op de dam bij: LMB Den Otter BV
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
Wie de locatie van Dick Klok Mechanisatie opzoekt in een navigatie-app krijgt eerst de vraag in welke plaats wordt gezocht: Heenvliet, Poortvliet of Zevenbergen? In Heenvliet duikt vervolgens een heel kluitje Klokken op. Eenmaal bij de Drieëndijk blijkt dat het mechanisatiebedrijf niet te missen is: het staat met koeienletters op de gevel. En die andere Klokken dan? “Dat zijn mijn broers die Dick Klok Cultuurtechniek op zich hebben genomen”, zegt Joost Klok, die het mechanisatiebedrijf overnam.
Joost Klok en zijn broers Arjo en Kees wonen en werken bij elkaar aan de Drieëndijk. Joost, met het mechanisatiebedrijf, zit op 1 D, E en F. Zijn broers en de cultuurtechniek op 1 A, B en C. Vader Dick Klok, de naamgever van beide bedrijven, is inmiddels met zijn vrouw naar het dorp verhuist.
“We zijn hier opgegroeid, ons ouderlijk huis staat hier in het midden”, vertelt Joost Klok (45). “Mijn vader was vertegenwoordiger c.q. monteur van Massey Ferguson. In 1981 kreeg hij de kans het loon- en mechanisatiebedrijf over te nemen van de familie Van Marion. Daar gaf hij zijn eigen naam aan: Dick Klok. Dat bedrijf had een dealerschap van David Brown. Toen dat een paar jaar later werd overgenomen door International, kreeg mijn vader het dealerschap van Deutz Fahr. En amper twee jaar later kon hij zijn oude werkgever overnemen en werd hij herenigd met zijn oude liefde, Massey Ferguson. Ondertussen draaide het loonbedrijf ook volop door.”
In de eerste jaren van de nieuwe eeuw namen de zonen van Dick Klok hun plaats in het bedrijf in. Zij besloten om het loonbedrijf en het mechanisatiebedrijf uit elkaar te halen: Arjo en Kees gingen verder als Dick Klok Cultuurtechniek, Joost als Dick Klok Mechanisatie.
Dat in de navigatie-app ook nog de naam van Joost Klok opduikt heeft een andere reden. “Deutz Fahr en Massey Ferguson mochten niet via dezelfde voordeur worden verkocht, dus hadden we twee voordeuren. Maar sinds een aantal jaren hebben we de keuze gemaakt voor Massey Ferguson en zijn we gestopt als dealer van Deutz Fahr. Dat had te maken met een van de vestigingen.”
Nog onder Klok senior had het mechanisatiebedrijf een filiaal geopend in Poortvliet, op Tholen. In 2011 kwam er ook een vestiging in Oudenbosch, ter uitbreiding van het dealerschap van MF. “En om het gebied uit te breiden richting Brabant, Hoeksche Waard en Zeeland”, vertelt Joost. “In 2016 werd er nog een vestiging gekocht in Middelburg. Dat was officieel de voordeur voor Deutz Fahr. Toen we in 2019 de vestiging Middelburg verkochten, zijn we ook gestopt met het merk.”
De vestiging in Oudenbosch is inmiddels verplaatst naar een nieuw pand in Zevenbergen. De drie vestigingen liggen op ongeveer 60 kilometer van elkaar, zodat ze elk een straal van ongeveer 30 kilometer beslaan. “Een klant heeft dus altijd een vestiging binnen 30 kilometer. Dat persoonlijk contact vinden we belangrijk.”
Inmiddels werken er – verspreid over de drie vestigingen – 25 mensen, waaronder drie vertegenwoordigers en een veertiental monteurs. “We hadden ervoor kunnen kiezen om vanuit één vestiging een groot gebied te bestrijken met servicewagens, maar hebben dan liever drie vestigingen die samen een groot gebied bestrijken: de Zuid-Hollandse eilanden, Tholen en Schouwen-Duiveland, West-Brabant.”
Het is intensief en Klok rijdt zelf veel heen en weer tussen de vestigingen. “Maar ik ben zelden op de goede plaats”, lacht hij. “Gelukkig hebben we op alle drie de vestigingen uitstekende mensen, die kennis en ervaring met elkaar delen. Het succes staat of valt met de medewerkers.”
De drie vestigingen – Heenvliet, Poortvliet en Zevenbergen – doen grotendeels hetzelfde, maar zijn ingericht op wat in de regio prioriteit heeft. “Hier in Heenvliet draaien we 35 procent op de akkerbouw, 25 procent op de veehouderij, 25 procent op de groenvoorziening en 15 procent op grondverzet”, zet Joost Klok uiteen.
“We zitten hier onder de rook van Rotterdam, tegen de Botlek aan, en je rijdt toch zo het landelijk gebied in. Dus aan die kant hebben wij best wat gemeentes, bedrijven in de groenvoorziening, wegbermmaaiers enzovoorts als klant. Bij de andere vestigingen is het 50 procent veehouderij, 50 procent akkerbouw. Van oudsher zijn we wel een bedrijf dat sterker was op de veehouderij, maar we zien een duidelijke verschuiving naar akkerbouw en groenvoorziening.”
Misschien ook interessant?
Nieuws
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
Op de dam bij Ufkes Greentec in Drachten staan grote machines. Houtversnipperaars, stobbenfrezen en boomzagen voor het onderhouden en rooien van bomen, bestemd voor de professionele markt wereldwijd. “We zijn zowel fabrikant als mechanisatiebedrijf, gespecialiseerd in bosbouw”, vertelt operationeel manager Piet Yntema.
Nieuws
Landbouwmechanisatiebedrijf Fa. H.A. Kort was in 1977 de eerste klant van Egbert Soer, toen die zijn bedrijf in onderdelen voor landbouwmachines begon in Meppel. Daar kwamen hun zonen, Ronald Kort en Karst Soer, achter toen ze in onderhandeling waren over de verkoop van E. Soer BV. Een tweegesprek met Ronald Kort en Karst Soer over toeval, historie en handel.
Klok ziet het hebben van een sterk tractormerk als basis voor de continuïteit. “Een tractor draait het jaar rond en geeft het hele jaar door werk. Als het niet is aan handel, dan wel aan de werkplaats. Ik ben blij met een A-merk als Massey Ferguson, dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en breed aanbod heeft.”
De stevige basis in de tractoren maakt de andere merken en producten die Dick Klok Mechanisatie heeft niet minder belangrijk. Voorbeelden zijn Kuhn, Agrifac, CHD voor de getrokken spuiten en AP beregeningshaspels.
“Er is veel onzekerheid in de landbouw, door de keuzes die worden gemaakt – of uitblijven. Maar ook het extremere weer werkt niet mee. Dat merken wij dus ook.
Wie afgelopen jaar de oogst binnen had voor het ging regenen, is spekkoper. Maar er zijn er heel veel die te laat waren en die dit jaar dus geen geld uitgeven aan een nieuwe machine of een trekker. Een voorbeeld wat er nu erg actueel is, zijn de zelfrijdende spuiten van Agrifac. Dat zijn flinke bedragen. Die gaan nu ineens heel goed, maar het kan best zijn dat het dadelijk ineens twee of drie jaar heel rustig wordt. Dan zie je bijvoorbeeld regenhaspels weer naar boven toe klimmen of de zaaicombinaties.”
Als Klok naar de toekomst kijkt, wil hij vooral stabiliteit zien. Het bedrijf hoeft niet per se meer te groeien; de winst zit vooral in efficiëntie, specialisatie en modernisering. “Techniek wordt ingewikkelder, waardoor de druk op de werkplaats groter wordt. Dat vraagt om investeringen in kwaliteit en service. In Zevenbergen hebben we al nieuw gebouwd. De volgende stap is dat Heenvliet in een nieuw jasje komt. Dit pand is van 1986; het is verouderd en wordt te klein.”
De meeste ingeruilde tractoren en machines komen naar Heenvliet. “Zodat een klant op één plaats het aanbod kan zien. Ook wat betreft import en export is het handiger om voorraad centraal te hebben. We doen vrij veel inruil en handel. Onze klanten zijn zowel handelaren als eindgebruikers.”
Klok verkoopt per jaar een stuk of twintig nieuwe tractoren en daarnaast tussen de dertig en veertig gebruikte. “Al kan dat erg variëren”, stelt Klok. “Vorig jaar hadden we een uitschieter van tachtig gebruikte trekkers.”
Op de dam bij
Dick Klok Mechanisatie
Drieëndijk 1D
3218LB Heenvliet
Kijk voor overige contactgegevens, adressen van de andere vestigingen en het actuele aanbod op Dickklok.nl