Nieuws
Op de dam bij: LMB Den Otter BV
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
De modelupdate van deze grote Amerikaanse ‘herten’ is omvangrijk. De 9-serie kreeg meer vermogen en in de meeste modellen een geheel nieuwe motor. Bovendien hebben deze modellen nu de bekende premiumcabine van de grote standaardtractoren. Een treffen van giganten.
Het woord mega is zeker van toepassing
op de nieuwe 9-serie van John Deere. De
machines maken niet alleen uiterlijk een
imposante entrée, dat wat onder de kap zit
is ook indrukwekkend. John Deere heeft bij
alle modellen nog meer kolen op het vuur
gegooid. Zo levert het grote vlaggenschip
van de serie nu een vette 691 pk maximaal
vermogen, waarmee hij op ooghoogte komt
met de voornaamste concurrenten. Verder
is de typeaanduiding nu parallel getrokken
met die van de kleinere broers 8R en 7R.
Voor een gigantentest stelde John Deere
ons het vlaggenschip 9R 640 ter beschikking
op dubbele luchtbanden, plus de 9RX 640
op rupsbanden. Aangezien er echter omvangrijkere vernieuwingen zijn bij de
kleine kniktractoren met PowerTech-motor,
namen we de ‘kleine’ 9R 590 (op enkele
lucht-banden) ook nog onder de loep. Alleen
de DualTrac-rupstractor 9RT ontbrak bij dit
treffen. Daar is volgens John Deere in deze
streken zo goed als geen vraag naar.
De 9-serie kun je grofweg indelen aan de
hand van de drie onderstel-concepten.
Van de kniktractoren op wielen zijn er vijf
modellen, beginnend bij de kleine 9R 440
en lopend tot de grote 9R 640. Op de kleine
9R met 484 pk maximaal vermogen na zijn
dezelfde modellen er ook als 9RX. De RTmodellen hebben weliswaar ook de motorupdate gekregen, maar hebben nog dezelfde
vermogensklasse-indeling als voorheen.
NIEUWE POWER UIT EIGEN HUIS
De grootste veranderingen zien we bij de
vier kleine modellen van de 9-serie: de 440,
490, 540 en 590. Die kregen een nieuw hart:
onder de kap schuilt nu de nieuwe 13,6
liter grote PowerTech uit de eigen motorenafdeling van John Deere. Ter herinnering:
voorheen zat bij drie daarvan de PowerTech
van 13,5 liter onder de kap. John Deere heeft
de zescilinder-lijnmotor echter niet simpelweg opgeboord, maar in principe geheel
nieuw ontwikkeld. Zijn kenmerken zijn
onder andere zelfstellende hydraulische
klepstoters, een hydraulische ventilatoraandrijving, een modulaire kabelboom
met nieuwe ECU en sterkere motorcomponenten – alles voor een hoger rendement.
Positief opvallen doet de verminderde
geluids-productie, iets wat de ingenieurs
van John Deere bevestigden als een van de
ontwikkelingsdoelen.
Niet in de laatste plaats moet de nieuwe
PowerTech-motor in de 9R 590 ook meer
pk’s leveren dan de voorgaande modelgeneratie had, want toen hadden de twee grootste modellen de Cummins-motor. Nu
lost de nieuwe PowerTech 13.6-motor het
kleine Cummins-type af. De 590 levert nu
een maximumvermogen van 649 pk, dat
is ruim 20 pk meer dan de Cummins in
de 9570R-kniktractor. En ruim 77 pk meer
dan de oude 13,5 liter grote PowerTech kon
leveren! Het maximale koppel van 2.723 Nm
levert de grote PowerTech in de 9R 590 bij
1.600 toeren. Voor de drukvulling worden in de 9R 540 en 590 dubbele turbocompressoren met vaste geometrie en wastegate (uitlaatgas-bypass-klep) gebruikt. De
kleine modellen hebben een enkele turbo met
wastegate. Als inspuitsysteem heeft John
Deere gekozen voor een elektronisch
geregelde hogedruk-common-rail. De
dieseltankinhoud is gelijk aan die van de
oude generatie: 1.490 liter. De AdBlue-tank
kan nu 120 liter bevatten.
Motor
John Deere PowerTech, zescilinderin-lijn, cilinderinhoud 13,6 l; hogedrukcommonrail, dubbele turbo, Trap 5 met
DPF, DOC en SCR; max. vermogen 477 kW
(649 pk) @ 1.900 tpm; constantvermogengebied 1.550-2.100 tpm; max.
koppel 2.723 Nm @ 1.600 tpm; dieseltankinhoud 1.490 l, AdBlue-tank 120 l.
Transmissie
e18 Full-Powershift-transmissie,
18 versn. vooruit, 6 achteruit; 40 km/u bij
2.100 tpm; contactvlak met 760mmrupsbanden 5,6 m2.
Hydrauliek & aftakas
load-sensing hydraulieksysteem
met 208 of 416 l/min; 4 – 8 extra regelventielen; optionele achterhef 4N/4,
hefvermogen 6,8 of 9,1 t;
optionele aftakas achter 1.000 tpm.
Gewicht & afmetingen
leeggewicht 25,5 t, max. toelaatbaar
totaalgewicht 32 t; buitenbreedte 3 m.
J
Bij het lopen van een rondje rond de machine torent hoog er bovenop de stuurhut. Markant is het hoekige design van veel elementen, bijvoorbeeld de buitenspiegels en de led-werklampen. Bij de vormgeving van de cabine speelde onder andere de BMW-studio in Californië een voorname rol. In principe wisten we wat we konden verwachten, aangezien hij afstamt van de kleinere broers van de 8R- en 7R-serie. Het is inmiddels echter meer dan een jaar geleden dat we in deze premium-cabine konden plaatsnemen. Afgezien van het kleine opklapbare raam aan de linkerkant is hij vrijwel identiek aan die van de 8R en 7R. Aangezien de machines van de 9-serie alleen al door hun hoge gewicht als een blok op de akker liggen, hebben ze niet de volledige veringuitrusting van de grote standaardtractoren. Voor de 9RX is er standaard de mechanische cabinevering. Deze zorgde bij ons voor een aangename testrit. De wielmachines kunnen worden uitgerust met de ActiveSeat 2 in combinatie met de verende vooras, en de 9RT-rupsmachines hebben een hydropneumatisch veersysteem in de rupsonderstellen.
John Deere weet hoe je een moderne werkplek voor de chauffeur creëert. Je voelt je er heel prettig in, dankzij zaken als de hoogwaardige materialen, de ergonomische bedieningselementen op de CommandArm en de comfortabele leren stoel. Die laatste heeft zowel verwarming als ventilatie, en als klap op de vuurpijl een massagefunctie in twee standen! Die hebben we meteen geactiveerd. Bijdragend aan het algehele comfort zijn verder de multimedia-voorzieningen, met daarbij Apple CarPlay. Dankzij de ruim draaibare stoel (25 graden naar links en 40 graden naar rechts) hadden we goed zicht op de aanbouwwerktuigen. Je voeten kun je comfortabel op de steunen plaatsen. Wat dat blikveld betreft: bij de 9RX zijn de buitenste waarschuwingsborden verplaatst naar beneden bij de rupsbanden, heel goed. Helaas is het bestreken oppervlak van de ruitenwisser op de voorruit te klein. Hij is aan de bovenkant aan het cabinedak gemonteerd en komt maar tot halverwege. Hier moet nog iets aan verbeterd worden. En net als op de eerder geteste 8R 370 is het koelvak ook klein uitgevallen. Je kunt er geen waterfles staand in kwijt, da’s jammer.
John Deere blijft bij zijn vlaggenschip trouw aan de 15 liter grote Cummins X15. En zo hebben de 9R 640 en 9RX 640 in onze test beide deze zescilinder-lijnmotor, die een topvermogen levert van 691 pk en daarmee 20 pk meer dan de voorgaande kniktractormodellen 9620 R/RX. Het maximale koppel bedraagt 2.890 Nm bij 1.600 toeren. De Cummins gebruikt voor de drukvulling een turbocompressor met variabele geometrie plus een luchtgekoelde interkoeler en gekoelde uitlaatgasterugvoer. Voor het voldoen aan de Europese emissienorm Trap 5 hebben zowel de Cummins als de JD PowerTech een DPF (Diesel Particle Filter), DOC (Diesel Oxidation Catalyst) en SCR (Selective Catalytic Reduction) – de ‘Full Monty’ dus.
Als de motoren meer vermogen kunnen leveren, moet de transmissie ook meer aan kunnen. In de 9-serie betreft het de e18- powershifttransmissie. Die beschikt over 18 versnellingen vooruit en 6 achteruit. De 9RX 640 bereikt zijn topsnelheid van 40 km/u bij de volle 2.100 toeren. Daarbij passen ook de veranderingen aan de assen, differentiëlen en de chassis van alle modellen van de 9-serie. Bij de rupstractor 9RX zijn er ook modificaties aan de rupsonderstellen doorgevoerd. Daarbij zijn verschillende componenten verstevigd. Zo is het aandrijfwiel met meer bouten gemonteerd (20 stuks, voorheen 10) en ook de spanwielen en geleiderollen zijn groter uitgevoerd. Bovendien levert de spanarm volgens opgave nu een spankracht van 7.257 kilo (of beter gezegd zo’n 71 kN), waardoor de rupsbanden volgens John Deere nu een 60% hogere voorspanning hebben dan bij de concurrentie. Bovendien is er nu een weergave van de correcte rupsbandspanning – super. Die komt van de 8RX. Het contactvlak met de bodem met de 760mm-rupsen bedraagt overigens 5,57 m2. Het maximale bedrijfsgewicht van de grote 9RX ligt op 32.000 kilo. Bovendien mag je de 9R en 9RX nu met een dikke drie ton van meer ballast voorzien. Daarvoor zijn er nieuwe ballastpakketten. De hefinstallatie aan de achterzijde en de loadsensing-werkhydrauliek leveren dezelfde prestaties als bij de voorgangers. Naar keuze is er een enkele pomp met een opbrengst van 208 l/min of een dubbele pomp met 416 l/ min. Er zijn vier tot acht extra regelventielen aan de achterzijde leverbaar. De opbrengst van de vulpomp heeft John Deere wel met 40% vergroot; een aantal klanten had hierover geklaagd. Een trekstang is standaard aan boord, de elektrohydraulische hefinstallatie met 6,8 ton of 9,1 ton hefvermogen is optioneel. Naar wens is er verder nog een 1.000-toeren-aftakas.
Misschien ook interessant?
Nieuws
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
John Deere heeft een nieuwe motor: de JD18X. Deze opmerkelijke krachtbron debuteert in de grootste hakselaarserie van de Amerikaanse fabrikant. Op papier ziet de vermogensafgifte er veelbelovend uit; we hebben getest of hij dat in de praktijk ook waarmaakt.
Nieuws
Rijtest met de T7.270 Blue Power | De T7 van New Holland schurkt zijn flanken in de bovenste middenklasse. Met de T7.270 Blue Power en maximaal 269 pk werkten wij met de sterkste uitvoering. Wat ons wel- en niet beviel, leest u in de onderstaande exclusief test.
Om tijd te besparen en fouten te vermijden, is er het kinderlijk eenvoudige AutoSetup. Boeren of loonwerkers kunnen vooraf de werkopdrachten voor de te bewerken akkers vastleggen in het Operations Center. Rijdt de chauffeur nou het veld op, dan verschijnt automatisch de opdracht op de terminal. De chauffeur hoeft deze alleen maar te bevestigen en kan dan aan de slag. Zodra de opdracht voltooid is, zijn de gegevens (bijvoorbeeld uitgestrooide hoeveelheden, locatie-informatie of veldgrenzen/sporen en dergelijke) gemakkelijk in het Operations Center in te voeren. En er zijn meer intelligente systemen aan boord. De StarFire-ontvanger zit nu diefstalbestendig op het cabinedak. Wie naast de standaardfuncties als AutoTrac verdere automatiserings-software wil hebben, die is bij John Deere aan het juiste adres. Er is extra programmatuur beschikbaar voor de omkeerautomaat, de deelbreedtenschakeling, passieve aanbouwwerktuigenbesturing, gemeenschappelijk gegevensgebruik op het veld, MachineSync en AutoPath.
Aan de grote 9-serie zijn voor deze
nieuwe generatie omvangrijke wijzigingen doorgevoerd. Alle modellen
kregen meer vermogen en in de ‘kleine’
modellen kwam een nieuwe John
Deere-motor. Deze heeft niet alleen
een grotere cilinderinhoud, maar levert
ook tot maar liefst 649 pk aan
maximaal vermogen; deze motor lost in
zijn klasse de Cummins af. Die motor
drijft net als voorheen het topmodel
aan. Lovenswaardig is het aangename
gevoel in de grote, stille cabine die
we al kennen van de 8R/7R-standaardtractoren.
+ hoogvermogende motoren
+ stille cabine
+ moderne werkplek
- klein ruitenwisseroppervlak
- klein koelvak
Naast de John Deere 9-serie zijn er andere sterke kniktractoren op de markt, zoals de Case IH Quadtrac 580 en de Claas Xerion 5000 Trac TS. Elk model biedt indrukwekkende specificaties en serieuze concurrentie in de categorie zware trekkers voor landbouw en loonwerk.
De Case IH Quadtrac 580 is uitgerust met een FPT Cursor 13-motor, een 12,9-liter zes-in-lijn motor die een nominaal vermogen van 589 pk en een maximaal vermogen van 647 pk levert bij 1.900 toeren. Dit model genereert een indrukwekkend koppel van 2.757 Nm bij 1.400 toeren. Voor een lagere uitstoot voldoet de Quadtrac 580 aan de emissienormen met het Hi-eSCR2-systeem. De vier rupsbanden zorgen niet alleen voor optimale tractie, maar ook voor stabiliteit op zachte en ongelijkmatige ondergronden. Qua hydrauliek biedt de Quadtrac 580 een standaard opbrengst van 159 liter per minuut, met opties voor 216 of zelfs 428 liter per minuut, waardoor hij geschikt is voor zware werktuigen.
De Claas Xerion 5000 Trac TS wordt aangedreven door een Mercedes-Benz OM471-motor van 12,8 liter. Deze kniktractor levert een maximaal vermogen van 530 pk en een koppel van 2.600 Nm bij 1.300 toeren. Uniek aan de Xerion is de traploze vermogenssplit-transmissie, die een soepele en constante krachttoevoer biedt. Daarnaast heeft de Xerion een flexibele rupsconstructie, die zorgt voor een lage bodemdruk en stabiliteit op diverse terreinen. De hydrauliek van de Xerion biedt standaard 159 liter per minuut, met een optie voor 250 liter en een extra 80 liter voor specifieke toepassingen.
Beide modellen brengen specifieke voordelen voor uiteenlopende toepassingen in landbouw en constructie, terwijl de John Deere 9-serie met zijn nieuwste upgrades een andere geduchte keuze is. De John Deere 9RX 640 beschikt over een Cummins X15-motor van 15 liter met 691 pk en een koppel van 2.890 Nm, terwijl de 9R 590 modellen uitgerust zijn met de nieuwe 13,6-liter PowerTech-motor van John Deere zelf, die maximaal 649 pk en 2.723 Nm aan koppel levert. De geoptimaliseerde e18 Full-Powershift-transmissie met 18 versnellingen vooruit en 6 achteruit zorgt voor nauwkeurige bediening op uiteenlopende terreinen.