AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Paradepaard - Claas Arion 400 Stage V

              De Arion 400-serie wordt eigenlijk gekenmerkt door wendbaarheid, een laag dak en dito gewicht. Nu krijgt dit wonderpaard echter meer vermogen en laadvermogen – en een nieuw topmodel.

              Trap 5 zonder uitlaatgas-terugvoer

              Een van de beweegredenen van Claas om de 400-serie een update te geven, was natuurlijk de nieuwe emissienorm Trap 5. Motorfabrikant FPT kiest bij de 4,5-liter-viercilinder echter een iets andere weg om hieraan te voldoen. De bijzonderheid is dat hij geen uitlaatgasrecycling gebruikt en het roetfilter (DPF) in het SCR-systeem is geïntegreerd. Claas heeft het hierbij overigens niet over een roetfilter, maar noemt het systeem SCRoF (SCR on Filter). Er hoeft hierbij geen filter te worden vervangen of onderhoud aan te worden gepleegd. Het filter hoeft ook niet klassiek te worden schoongebrand, maar hoeft alleen te regenereren. Het uitlaatsysteem doet de regeneratie automatisch, zonder dat de chauffeur er iets van merkt. Motortechnisch gezien zou met de wastegate-klep nog een motorrem mogelijk zijn, maar die levert Claas niet.


              Transmissie: Kwestie van instelling

              De motor kennen we ook van modelseries uit het CNH-concern. In de Arion is hij echter gecombineerd met de reeds bekende powershifttransmissie Quadrishift (16 versnellingen vooruit en achteruit), vanaf de 430 en hoger ook met de Hexashift (24 versnellingen vooruit en achteruit).

              De afstemming van motor en transmissie op elkaar ligt ook aan de rijder, want die kan dat via een Cis-display instellen. Het schakelen zelf gebeurt puur elektronisch. Ofwel laat je dat over aan de automaat van de Arion, ofwel je kiest groep en versnelling met een tuimelschakelaar aan het rijhendel. We waardeerden bij het balenstapelen ook de automatische Smart Stop-functie, die uit- en weer inschakelt wanneer je tussendoor afremt.

              Af-fabriek levert MX de frontlader. De bediening via de elektrische joystick op de armleuning is ons zeer goed bevallen. Op het multifunctionele hendel zitten de omkeerschakeling en het schakelen van de versnellingen, de hefinrichting achter, de twee knoppen om toerentallen vast te leggen en een hydraulisch regelventiel. Alles in één hand, dat vinden we top! Wie met de Arion met frontlader werkt, kan met het hendel tractor en lader besturen zonder over te hoeven pakken.

              De frontlader zit overigens achter de wespentaille van de nieuwe motorkap in Y-vorm aan de machine. Dat zorgt voor meer wendbaarheid. De wielbasis van de 430 tot en met de 470 bedraagt 2,53 meter. De kleine Arion 410 en 420 hebben een wielbasis van 2,49 meter.


              Sensor zoekt frontlader

              Een sensor aan de snelkoppeling registreert of de frontlader is gemonteerd en blokkeert dan de externe bediening van het hydrauliekventiel aan de achterzijde. Dat moet vergissingen in de bediening voorkomen, want anders zou je aan de achterkant de frontlader omhoog en omlaag kunnen bewegen. Dat is eventueel een compromis. Omgekeerd betekent het dat het elektrische regelventiel aan de achterkant alleen kan worden gebruikt wanneer de frontlader – of in elk geval de snelkoppeling – is gedemonteerd. Als de hefinrichting achter vijf seconden niet wordt gebruikt, dan wordt bij de open hydrauliekcircuits een tweede pomp bijgeschakeld. Het symbool op de schakelaar is niet vanzelfsprekend en kan makkelijk worden verward met functies van de vierwielaandrijving.

              Hydrauliek helpt motor

              Bij de grote modellen is een load-sensingpomp met 110 l/min aan boord, op aanvraag zelfs met 150 l/min. Voor deze tractorklasse een topwaarde – misschien zelfs wat overdreven? Niet persé, wanneer je de achterliggende gedachte van de ingenieurs uit Harsewinkel weet. Ze wilden namelijk vooral bereiken dat de pomp al bij 1.600 toeren een opbrengst van 110 l/min haalt. Dat bespaart diesel bij het typische inzetpatroon in deze grootteklasse. Overigens is Claas realistisch en gaat men er vanuit dat de 150-liter-variant maar bij 10 tot 20 procent van de trekkers zal worden besteld. Bij de hydraulische regelventielen moet je echter goed opletten.

              Vier elektronisch bediende aansluitingen heb je alleen optioneel bij het meest hoogwaardige uitrustingspakket Cis+. Wie de standaard-470 koopt, krijgt maar twee of drie mechanisch bediende ventielen. Maar goed, uiteindelijk kun je dit soort details gemakkelijk bepalen in de onlineconfigurator op de Claas-website.


              Topwaarde qua laadvermogen

              Zware werktuigen zijn overigens geen probleem voor de Arion. Ondanks dat er dezelfde assen onder zitten als bij de voorgangers, heeft deze myhische hengst nu een toelaatbaar totaalgewicht van 9 ton. Daar mag hij trots op zijn, want dat haalt zowel een Fendt 300 Vario als een John Deere 5R tot nu toe niet. Dit betekent een laadver- |mogen van maximaal 4,7 ton – het is dus een echt lastdier! Om daarvan te kunnen profiteren, heeft de machine achter ook meer hefvermogen. Met 6,25 ton zou de Arion nu alle aanbouwwerktuigen in deze klasse moeten kunnen tillen. Tot nu toe had je zoveel hefvermogen aan de achterkant alleen tegen meerprijs.

              Nu doet Claas het precies omgekeerd: wie de 6,25 ton niet nodig heeft, kan de hef ook bestellen met 5,5 ton hefvermogen en daarvoor wat korting krijgen. Wat betreft die aanbouwwerktuigen: de hoeken van de haken van de onderste hefarm waren in het verleden een kritiekpunt en zorgden bij de aanbouw voor ergernis. Claas heeft de balken nu Z-vormig gemaakt en de stand van de haken geoptimaliseerd om machines gemakkelijker aan te kunnen bouwen.


              Ontziet je rug, niet je zenuwen

              Op onze testdag stond op het landbouwbedrijf de groenvoeroogst op het programma. Aldus konden we ook het motorvermogen en het rijcomfort bij de inzet voor de haksel-transportwagen testen. Zoals we in het begin al zeiden, maakte de motor daarbij een pittige indruk. Een beetje verrast waren we door het grote rijcomfort. Op het testmodel zat de optionele cabinevering namelijk niet eensSchokken worden daarom geabsorbeerd door de luchtgeveerde stoel in combinatie met de voorasvering. Deze vooras komt van Carraro en is met zijn onafhankelijke wielophanging een van de beste op de markt – wat het comfort betreft althans. Wat ons daarentegen helemaal niet goed bevalt, zijn de tien smeernippels per kant met een onderhoudsinterval van 50 bedrijfsuren. Bij de Claasdealer is een automatische smering leverbaar, die we sterk aanraden. Een kleine verlichting van het werk: Claas heeft het smeerschema voor de hele machine goed zichtbaar onder de motorkap aangebracht. Een verdere ‘werkverlichting’ zit in de cabine: een koelcompartiment onder de bijrijdersstoel, nu ook bij de kleine Arions standaard.


              De concurrentie: tractoren rond de 140 pk

              Wanneer je de Claas Arion 470 Stage V, Fendt 314 Vario en John Deere 5125R naast elkaar zet, zie je drie tractoren die elk op hun eigen manier opvallen in de 140 pk-klasse. De Claas Arion 470 Stage V, aangedreven door een 4,5-liter FPT viercilindermotor, levert 140 pk nominaal en bereikt tot 155 pk met een maximaal koppel van 631 Nm bij 1.500 tpm. Deze tractor combineert kracht met een robuust powershifttransmissiesysteem (Quadrishift met 16 versnellingen vooruit en achteruit), wat hem een solide keuze maakt voor zware toepassingen, met een leeggewicht van 5,3 ton en een maximaal totaalgewicht van 9,0 ton. De minimalistische cabine, met een minimale hoogte van 2,52 meter, zorgt voor een efficiënte benutting van de werkruimte.

              De Fendt 314 Vario maakt gebruik van een Agco Power 4,4-liter viercilindermotor die 132 pk nominaal en 142 pk maximaal levert, met een koppel van 608 Nm. Deze tractor blinkt uit in wendbaarheid en precisie dankzij de traploze CommandQuad-besturing (16/16 versnellingen), terwijl het lichtgewicht ontwerp – met een leeggewicht van 5,0 ton en een maximaal totaalgewicht van 8,5 ton – bijdraagt aan een soepelere handling. De cabine is met 2,86 meter iets hoger, wat extra comfort kan bieden.

              De John Deere 5125R, uitgerust met een 4,5-liter John Deere PowerTech-motor, levert een nominaal vermogen van 125 pk en een maximum van 135 pk. Ondanks een iets lager vermogen presteert deze tractor uitstekend op het gebied van efficiëntie, mede dankzij een Command8-besturingssysteem (32/16 versnellingen met Auto/Eco-modus). Met een leeggewicht van 4,3 ton en een minimale cabinehoogte van 2,66 meter biedt de John Deere een optimale balans tussen kracht en lichtgewicht constructie.

              Misschien ook interessant?

              12 augustus 2015

              Nieuws

              Fendt 724 rijtest – zo sterk als en hele grote

              Rijtest: De Fendt 724 levert maximaal 240 pk en dat is evenveel als de kleinste 900. De klant kan zo dus kiezen tussen een 700, 800 of 900 Vario, net waar de trekker voor nodig is. Om te ploegen, te keren of voor maaiwerk kan de 724 Vario de goede keuze zijn.

              4 februari 2025

              Nieuws

              De top 5 populairste tweedehands tractormerken van 2025

              Ben je op zoek naar een betrouwbare tweedehands tractor? Bij Agri Trader vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehands landbouwmachines van topmerken. Tweedehands tractors zijn een populaire keuze onder boeren vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bewezen betrouwbaarheid. In dit artikel bespreken we de vijf populairste tweedehands tractormerken van 2025: Fendt, John Deere, New Holland, Claas en Massey Ferguson. We duiken dieper in hun geschiedenis, unieke kenmerken, en de redenen waarom deze merken zo geliefd zijn op de tweedehands markt.

              1 december 2015

              Nieuws

              Fendt Vario 200 Rijtest – 110pk uit drie cilinders

              De akkertest met een Fendt 200 Vario. Dit is een van de kleinste diesels uit de Fendt familie. Fendt wil er voornamelijk mee scoren bij weide bedrijven. Hij is compact, wendbaar en heeft toch voldoende trekkracht. Maar de lichte traploos schakelende trekker is ook inzetbaar in het gemengd bedrijf. Wij reden de 210 Vario met 110 pk 120 bedrijfsuren lang.

              Meer nieuws en events

              Arion of Areion is eigenlijk een fabelachtig snel paard uit de Griekse mythologie, de goddelijke nakomeling van Poseidon en Demeter. Volgens sommige klassieke bronnen kon Arion zelfs praten. Maar met de nieuwe Arion 470 heeft Claas meer een wonderlijke alleskunner geschapen. In onze test bleek de nieuwe creatie uit het Duitse Harsewinkel soepel en wendbaar bij frontladerwerk, maar ook pittig en krachtig voor de hakseltransportwagen. Een nadere blik is echter de moeite waard. Tussen het nieuwe instapmodel 410 en de geteste 470 zitten een paar honderd kilo leeggewicht en een een aantal centimeters wielbasis.


              Unieke cabine

              Vooraf keken we echter een beetje sceptisch vanaf de grond richting cabine. Anders dan bij de Arion 600 is er voor de kleinere hengst namelijk geen vierstijls-versie. Vanuit de chauffeursstoel zorgt dat uiteindelijk echter maar voor een kleine vermindering van zicht rondom. Bovendien geeft de Panoramiccabine met zijn prominente uitsparing in het dak veel ruimtegevoel en goed zicht bij frontladerwerk.

              Hier heeft Claas een uniek pluspunt ten opzichte van de concurentie gecreëerd. De ruit in het dak is van polycarbonaat en doorstaat dankzij dit materiaal (waarvan ook helmen worden gemaakt!) de zogenaamde FOPS-test, waarbij cabinedaken moeten aantonen dat ze zware vallende voorwerpen kunnen opvangen (Falling Object Protective Structure). Met deze cabine is de Arion 470 echter meer dan 2,7 meter hoog.


              Laagplafondspecialist

              Wie onder lage plafonds moet werken, kan echter met de lage cabine en de juiste bandenmaten net onder de magische 2,50 meter blijven. Bij de Arion 410 en 420 lukt dat ook met 30-inch-banden. In het topmodel levert de FPT-viercilinder wel meer vermogen: maximaal 155 pk (114 kW). Bij nominaal toerental (2.000 tpm) is het nog 140 pk (103 kW), wat een gewichtvermogensverhouding van 38 kg/pk betekent – een zeer goede waarde!


              Een motor, twee turboconcepten

              Dat wordt zelfs 35 kg/pk met de 10 pk boost die wordt geactiveerd zodra de tractor sneller dan 7 km/u rijdt of zodra de aftakas in actie is. Ook vanaf de versnellingen B6 of C1 wordt het extra vermogen automatisch vrijgegeven. Alles bij elkaar is het motor management niet helemaal zo geraffineerd als bij de grotere modellen van Claas. Die pk-boost krijg je overigens alleen bij de grotere Arion 400-modellen, vanaf de 430. Dit is mogelijk door de turbocompressor met intercooler en geregelde wastegate die vanaf de 430 wordt toegepast. Met deze ‘overstroompoort’ voor de uitlaatgasdruk regelt de turbo zijn werkdruk en krijgt de motor over een breder gebied de gewenste drukvulling. Voor de Arion 410 en 420 is er ‘slechts’ een gewone turbo met intercooler.


              Technische gegevens Claas Arion 400 Stage V

              Motor & transmissie: FPT NEF45, viercilinder-lijnmotor, ciliderinhoud 4,5 l; nominaal vermogen (Arion 470): 103 kW (140 pk) @ 2.000 tpm, max. vermogen 114 kW (155 pk), max. koppel 631 Nm @ 1.500 tpm; powershifttransmissie Quadrishift (16/16 versn.) of Hexashift (32/32 versn.)

              Hydrauliek & hefinstallatie: 4 opties, van 60 l/min open circuit tot 150 l/min load-sensing; met Cis+ 110 l/min load-sensing standaard; hefinrichting tot 6,25 t.

              Afmetingen & gewichten: Arion 410 - 420: wielbasis 2,49 m, lengte 4,38 m, cabinehoogte 2,50-2,66 m, leeggewicht 4,8 t, max. toel. totaalgewicht 8,5 t; Arion 430 – 470: wielbasis 2,53 m, lengte 4,45 m, cabinehoogte 2,58-2,72 m, leeggewicht 5,2-5,3 t, max. toel. totaalgewicht 9,0 t.

              Nu sterk, binnenkort ook slim!

              Bij de boordelektronica van tractoren maakt Claas momenteel snelle stappen vooruit. Onder andere wordt de Axion inmiddels aangeboden met het zelfoptimaliseringssysteem CEMOS, dat oorspronkelijk van de maaidorsers afkomstig is. In de pas gerenoveerde fabriek in het Franse Le Mans (ooit overgenomen van Renault) wil men vanaf oktober 2021 ook de kleine Arion-series met slimme elektronica uitrusten. Je hebt als klant de keuze uit dezelfde elektronicapakketten die voorheen nog voorbehouden waren aan de modellen vanaf de Arion 600. Naar onze mening wordt het vooral interessant vanaf Digitaalpakket II, waarin voor het eerst in deze modelserie een af-fabriek gemonteerd stuursysteem inbegrepen is – ook al is dit met een meerprijs van ruim 20.000 euro geen koopje. Tot slot: wat de Arion naar onze mening in de toekomst nog aantrekkelijker zou maken ten opzichte van de concurrentie, is een traploze transmissie.


              Onze conclusie

              Deze nieuwe serie doet de naam Arion (bijna) alle eer aan: hij tilt veel gewicht, werkt mooi met zijn ‘voorbenen’ (c.q. frontlader) en geeft met zijn dakraam een gevoel van vrijheid. Om nog meer te lijken op het mythische paard waarnaar hij vernoemd is, zou hij nu nog moeten leren praten. Met de nieuwe elektronicapakketten wordt hij in elk geval binnenkort nog intelligenter.


              + Groot laadvermogen
              + Pittige motor-transmissie-combinatie ook zonder cabinevering zeer comfortabel
              + Panoramadak zonder dwarsstijl
              - Smeerinterval vooras
              - Geen traploze variant
              - Zesstijls-cabine