Het belang van schimmels
Eén van de positieve effecten van een stadsvoedselbos is de opname van CO2. “Voedselbossen nemen méér CO2 opnemen dan traditionele plantagebossen omdat de diversiteit aan gewassen in een voedselbos vele male groter is. Zo zorg je op een natuurlijke manier voor vermindering van het broeikaseffect, zelfs in een grote stad.” Daarnaast staat in stedelijk gebied en op onze landbouwgronden de biodiversiteit onder druk. Voedselbossen kunnen een belangrijke rol spelen in het herstel hiervan. “Door de gelaagde opzet van planten en gewassen ontstaat er een ecosysteem waarin dieren, insecten en bodemleven goed gedijen. In voedselbossen wordt niet geschoffeld en gespit. De planten zorgen namelijk zelf voor een gezonde bodemstructuur en vormen essentiële schimmelverbindingen. Schimmels zijn heel belangrijk voor alle leven op aarde, omdat planten en bomen elkaar via deze verbindingen kunnen ondersteunen.”
‘Grasfalt’ doet niets
En hoorden we de afgelopen jaren met die tropische periodes niet steeds vaker over hittestress in de steden? Of over hemelwater dat niet voldoende afgevoerd wordt, door alle bestrating en betegeling? Een voedselbos vermindert juist de hitte, zorgt voor verkoeling en zorgt voor een betere waterhuishouding. “Je zou misschien denken dat gras ook ‘groen’ is, maar alleen gras doet niets voor de biodiversiteit en het klimaat, zeker niet als het continu wordt gemaaid”. ‘Grasfalt’: dat is de term die Teun en Katinka gebruiken voor alle grasmatten in Nederland. “Deze lente zijn wij gestart met de aanleg van een stadsvoedselbos bij een bedrijf. We hebben bodemverbeterende planten ingezaaid, waaronder eetbare bloemen en bloemen voor insecten. Zelfs met de extreme hitte en regenval deze zomer is het er prachtig groen gebleven en zien we er een veelheid aan insecten. De buitenruimte van het buurbedrijf, met gras, werd dor en bruin. Het is mooi om zo snel al een verschil te kunnen zien én maken. Je kunt heel gemakkelijk het gras in je eigen tuin verrijken met andere soorten, zoals klaver. Probeer ook niet te veel te maaien, maar slechts een of twee keer per jaar, of maai alleen de paden.”
Van advies tot aanleg
De diensten van Vergroen variëren van advies over het toepassen van de voedselbosprincipes tot het hele realisatiepakket van ontwerp tot en met aanleg en onderhoud. “Elke ondernemer of organisatie die zich wil verdiepen in wat onze benadering voor de eigen buitenruimte kan betekenen, kunnen wij in één tot twee uur een basisintroductie over de voedselbosprincipes geven. Bij de realisatie van een stadsvoedselbos op maat beginnen we met een kennismakingsgesprek om de doelen en wensen te begrijpen. Hierna volgen een uitgebreide analyse en meting van de buitenruimte. Op basis hiervan creëren we een conceptontwerp. Na afstemming werken we dit uit tot een op maat gemaakt voedselbosontwerp. Dit vertalen we naar een gedetailleerd beplantingsplan. Ook zorgen we voor de aanleg. Goed om te weten: de aanleg gebeurt in verschillende fases om het ecosysteem op een natuurlijke en gezonde wijze te ontwikkelen. En, zoals gezegd, een voedselbos is in principe onderhoudsarm. Alleen in de eerste jaren zullen we af en toe moeten bijsturen en hier en daar wat snoeien.”
Naast de genoemde basisintroducties, ontwerp, aanleg en onderhoud, geeft Vergroen ook adviezen bij het opstellen van werkplannen en voedselvisies en rondom regelgeving en participatie. Voor wie de verdieping en/of een interessante bedrijfs- of teamdag zoekt: Vergroen organiseert workshops en werksessies op maat, variërend van ontwerpworkshops en inspiratiesessies tot praktische bijeenkomsten tijdens aanplant en oogst.