Tekst: Natascha Kayser
Kris Rol: “Ik noem mezelf specialist in het tunen van auto's, bedrijfswagens en agrarische voertuigen. Auto's tune ik al een jaar of tien. Dat is begonnen vanuit de autosport, waarbij ik mijn eigen crossauto's tune. Ik heb MTS Autotechniek gestudeerd in Zwolle, en daarna HTS in Arnhem. Dus ik ben afgestudeerd als autotechnisch ingenieur.
In mijn opleiding heb ik het spelletje wel aardig meegekregen. Dat spelletje heb ik toegepast in de autosport en in het bijzonder de cross. Inmiddels komen alle type voertuigen in mijn bedrijf Roltech Tuning voorbij. Van gewone auto’s, circuit-, cross- en rallyauto’s en kitcars tot campers en agrarische voertuigen.
Voor mijn eigen auto huurde ik vroeger een vermogenstestbank, maar toen steeds meer mensen vroegen of ik ook hun auto’s wilde tunen, ging het in de papieren lopen. Toen we acht, negen jaar geleden in Ens deze boerderij kochten, heb ik in de schuur meteen een vermogenstestbank gebouwd.
Dat was een oude testbank, een mechanische met weegschalen. Die heb ik omgebouwd naar een elektronische. Daar heb ik vijf jaar succesvol mee gedraaid. Drie jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt om een splinternieuwe rollerbank aan te schaffen en ben ik bedrijfsmatig gaan tunen.
Op de rollerbank test en tune ik auto’s en bedrijfsbussen. Ik werk veel met sportwagens, kitcars in het bijzonder. Ik denk dat 70 procent van de kitcars in Nederland hier al binnen hebben gestaan. Ik heb daar een goede naam mee opgebouwd.”
“Ik ben opgegroeid hier in de Noordoostpolder, als boerenzoon. Mijn vader melkte tot vorig jaar 70 koeien. We zitten hier in een behoorlijk agrarisch gebied, dus ik tunede al regelmatig auto’s en bedrijfsbussen van boeren. En zodoende dacht ik: ‘wat is nou de volgende stap?’ Dus ik heb mijn bedrijf uitgebouwd met een stuk agrarische tuning, vanuit de gedachte vermogen toe te voegen.
Maar de feedback en de verhalen die ik van de klanten terugkreeg, is dat ze ook behoorlijk brandstof besparen – tot wel 20 procent. Dus de trekkers en andere agrarische voertuigen krijgen niet alleen meer power, maar er wordt ook brandstof bespaard.
Daarbij komt ook nog eens dat niet alleen auto's, maar ook trekkers tegenwoordig behoorlijk complexe storingen kunnen hebben. En veel van die storingen die zitten ook wel in de uitlaat, dat noemen ze het nabehandelingssysteem. Denk aan een ad blue-, roetfilter- of een EGR-storing. Die zijn meestal goed op te lossen door de software aan te passen. Dus ik zorg ervoor dat ze daar geen last meer van hebben en ongestoord hun werk kunnen blijven doen.”