AgriTrader logo
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop
  • Abonnementen
  • Adverteren
  • Nieuws & events
  • Over ons
  • Service & contact
Naar de webshop

Als je vragen hebt over abonneren, adverteren of iets anders, dan hebben wij de antwoorden. Neem gerust contact op, we staan voor je klaar.

Naar contactpagina
  • Adverteren
    • Alles over adverteren
    • Adverteren magazine
    • Adverteren online
    • Bannering
  • Abonnementen
    • Nieuws & Events
      • Over ons
        • Service & contact
          • Testjaarboek
            • Tuin & Park Plusmagazine

              Bestel nu onze nieuwe geurhanger!

              Naar onze webshop

              Volg ons op onze socials!

              • Privacy verklaring
              • Voorwaarden
              • Vacatures
              • Deadline schema 2025

              Nieuws

              Het verhaal van Kris Rol - Altijd bezig met grenzen verleggen

              In het leven van Kris Rol draait het – naast vrouw en dochter – om voertuigen. Auto’s, bedrijfsbussen, campers, tractors, hakselaars, shovels, kranen: als het maar rijdt. Want als het rijdt, kan het ook harder en beter. Daar zit voor Kris met zijn bedrijf Roltech Tuning de uitdaging. “Gemiddeld is er 20 tot 30 procent vermogensstijging mogelijk terwijl er óók brandstof wordt bespaard.”

              Tekst: Natascha Kayser

              Kris Rol: “Ik noem mezelf specialist in het tunen van auto's, bedrijfswagens en agrarische voertuigen. Auto's tune ik al een jaar of tien. Dat is begonnen vanuit de autosport, waarbij ik mijn eigen crossauto's tune. Ik heb MTS Autotechniek gestudeerd in Zwolle, en daarna HTS in Arnhem. Dus ik ben afgestudeerd als autotechnisch ingenieur.

              In mijn opleiding heb ik het spelletje wel aardig meegekregen. Dat spelletje heb ik toegepast in de autosport en in het bijzonder de cross. Inmiddels komen alle type voertuigen in mijn bedrijf Roltech Tuning voorbij. Van gewone auto’s, circuit-, cross- en rallyauto’s en kitcars tot campers en agrarische voertuigen.

              Voor mijn eigen auto huurde ik vroeger een vermogenstestbank, maar toen steeds meer mensen vroegen of ik ook hun auto’s wilde tunen, ging het in de papieren lopen. Toen we acht, negen jaar geleden in Ens deze boerderij kochten, heb ik in de schuur meteen een vermogenstestbank gebouwd.

              Dat was een oude testbank, een mechanische met weegschalen. Die heb ik omgebouwd naar een elektronische. Daar heb ik vijf jaar succesvol mee gedraaid. Drie jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt om een splinternieuwe rollerbank aan te schaffen en ben ik bedrijfsmatig gaan tunen.

              Op de rollerbank test en tune ik auto’s en bedrijfsbussen. Ik werk veel met sportwagens, kitcars in het bijzonder. Ik denk dat 70 procent van de kitcars in Nederland hier al binnen hebben gestaan. Ik heb daar een goede naam mee opgebouwd.”

              “Ik ben opgegroeid hier in de Noordoostpolder, als boerenzoon. Mijn vader melkte tot vorig jaar 70 koeien. We zitten hier in een behoorlijk agrarisch gebied, dus ik tunede al regelmatig auto’s en bedrijfsbussen van boeren. En zodoende dacht ik: ‘wat is nou de volgende stap?’ Dus ik heb mijn bedrijf uitgebouwd met een stuk agrarische tuning, vanuit de gedachte vermogen toe te voegen.

              Maar de feedback en de verhalen die ik van de klanten terugkreeg, is dat ze ook behoorlijk brandstof besparen – tot wel 20 procent. Dus de trekkers en andere agrarische voertuigen krijgen niet alleen meer power, maar er wordt ook brandstof bespaard.

              Daarbij komt ook nog eens dat niet alleen auto's, maar ook trekkers tegenwoordig behoorlijk complexe storingen kunnen hebben. En veel van die storingen die zitten ook wel in de uitlaat, dat noemen ze het nabehandelingssysteem. Denk aan een ad blue-, roetfilter- of een EGR-storing. Die zijn meestal goed op te lossen door de software aan te passen. Dus ik zorg ervoor dat ze daar geen last meer van hebben en ongestoord hun werk kunnen blijven doen.”

              “Mijn klanten zijn zowel eindgebruikers als landbouwmechanisatiebedrijven en dealers. Dealers en LMB’s hebben meestal wel twee of drie machines staan als ik langskom. Als ik naar een boer of loonwerker ga, heeft die meestal maar één trekker staan om te tunen.

              Het agrarische gedeelte spreekt mij enorm aan. Zoals ik al zei: ik ben opgegroeid in een agrarisch gebied, als boerenzoon, en ik versta de klanten daarin. Ik begrijp wat ze willen én dat er verschillende wensen zijn. Ik vraag de klant altijd nadrukkelijk wat voor soort werk hij veel met het voertuig doet. Als een klant wil dat de trekker van onderuit een goed sterk koppel moet hebben, dan zorg ik daarvoor. Maar een andere klant heeft weer een andere trekker voor een andere toepassing en die wil vol op het gas kunnen maaien – bijvoorbeeld. Die wil liever efficiënt vermogen bovenin. Kan ook. Dus dat is wel leuk.

              Een trekker kan ik niet hier op de rollerbank zetten. Trekkers meet je op locatie aan de aftak-as: dat is de aandrijfas aan de achterkant van de trekker. Het vermogen wordt gemeten aan de hand van een waterrem of tegenwoordig met een Eggers vermogensmeter.

              Door de software aan te passen, kun je meer vermogen creëren. Met trekkers kunnen we wel vermogensstijging halen van 20 tot 30 procent, binnen de fabrieksmarges. Dus dat betekent dat er geen extra slijtage optreedt aan de originele onderdelen, waardoor je de fabrieksgarantie behoudt.

              De fabriek doet dat niet meteen omdat de consument wil kiezen. Er zit een prijsverschil tussen een 120, een 140 of een 160 pk trekker. Vroeger was het een beetje de vuistregel dat je 1000 gulden per pk betaalde. En de ene boer heeft aan 100 pk genoeg, maar een andere boer moet een 120 pk hebben.”

              Misschien ook interessant?

              8 maart 2025

              Nieuws

              Het verhaal van Martijn den Boer - ‘Van versleten onderdelen weer iets nieuws maken, geeft voldoening’

              Je hebt een bedrijf in onderdelen en motorenrevisie voor de agrarische sector én je heet Den Boer. Dan is de naam Van boer tot boer agroservice & techniek best goed gevonden. Vanuit zijn hobby trekkertrek begon Martijn den Boer (36) binnen de zaak van zijn vader in Numansdorp met zijn eigen bedrijf in motorenrevisie, onderhoud en onderdelen voor agrarische machines, in het bijzonder trekkers van Case IH. “Daar ben ik mee opgegroeid en die voorliefde is altijd blijven hangen.”

              14 december 2024

              Nieuws

              Redactioneel maart 2024, Het verhaal van Ank en Mirjam de Boer

              In het West-Friese Andijk is het bijna vijftigjarige bedrijf F.J. de Boer gevestigd, bekend van de Scania 110 vrachtwagen. Een echt familiebedrijf, gespecialiseerd in Caterpillar-onderdelen. Alles netjes genummerd in het grote magazijn, van oud tot modern, van gebruikt tot nieuw. Moeder Ank en dochter Mirjam de Boer weten direct wat de klant nodig heeft.

              19 mei 2023

              Nieuws

              Het verhaal van: Wim Overbeek

              Wim Overbeek volgde zijn passie voor techniek en ontwikkelde met succes de WiArth hydroconnector, een innovatief systeem voor hydraulische werktuigen.

              Meer nieuws en events

              “Met software-tuning snoepen we een stukje af van de veiligheids- en haalbaarheidsmarge. Een trekker wordt geleverd met instellingen die overal ter wereld het beste gemiddelde halen. Maar dat is anders in de bergen dan op laagland en de kwaliteit van de brandstof maakt ook nog verschil. Een trekker moet dus eigenlijk onder alle omstandigheden hetzelfde presteren, zonder rekening te houden met die omstandigheden.

              In Europa hebben wij een perfecte brandstofkwaliteit en in Nederland, als laaggelegen land bij zee, hebben we een perfect klimaat. Dus wij hebben gewoon goede omstandigheden om iets van de marges af te snoepen.

              Een dealer of LMB heeft ook niet meer een 120 én een 140 én een 160 staan, maar alleen nog de 120. Als de klant de 140 of de 160 wil, dan wordt dat softwarematig gedaan. Dus een trekker met 100 pk heeft wel de mogelijkheid om naar 120 of 140 pk te gaan, maar het is een stuk goedkoper als ik die pk’s erbij programmeer dan wanneer de fabriek dat doet. Voor 700, 800 euro ben je klaar. Dat scheelt een nulletje.

              Dat is ook wat voor mij de grote uitdaging is in het tunen: ik ben altijd op zoek naar de marges en altijd bezig om grenzen te verleggen. Dat zit in mijn aard.”

              “Mijn gereedschap bestaat uit mijn laptop, mijn kennis en mijn wilskracht. Mijn kennis is zeer van belang hier. Die heb ik opgedaan in mijn studie, maar vooral ook in de praktijk, in de autosport. Veel mensen vinden het bijzonder dat ik autocross beoefen op nationaal niveau, terwijl ik geboren ben zonder rechter onderarm.. Ik ervaar het niet als handicap. Er ontbreekt iets, maar ik mis niets. Mijn motto is altijd geweest: waar een wil is, is een weg.

              Ik hielp van kleins af aan op de boerderij. Met maar één hand word je vanzelf handig en verleg je steeds je grenzen. Dat heeft me ook in de cross al veel gebracht. Een goede auto prepareren was bijvoorbeeld belangrijk om te kunnen bereiken wat ik voor ogen had. Ik wil voor niks of niemand onderdoen en ga er altijd net even iets harder in. Dat heeft me een schuur vol bekers en trofeeën opgeleverd en heel veel kennis en ervaring met tunen.

              Ik heb geleerd om niet zomaar op te geven en te kijken naar wat er toch mogelijk is. Sommige merken trekkers, maar ook graafmachines of shovels, zijn best ingewikkeld en vragen wat extra inspanning. Daarom zeggen veel bedrijven: daar beginnen we niet aan. Maar ik wil gewoon alles kunnen, en laten zien dat je ook met een arm minder hetzelfde, en misschien wel meer kunt. Ik denk dat de meeste klanten dat wel waarderen. Die zien dat ik niet opgeef als het moeilijk wordt.”

              Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op roltechtuning.nl